ßßß
Pikantna sałatka na święta i sylwestraSkładniki:4 jajka,150 g żółtego sera, (opcjonalnie),garść rukoli,mała garść kiełek np. rzodkiewki lub brokuła,puszka czerwonej fasoli,3 garci makaronu np. farfalle,mały słoik mini korniszonów na ostro z chili,3/4 puszki kukurydzy,mały słoik marynowanych pieczarek,1 cebula,łyżeczka masła,4-5 łyżek keczupu,2-3 duże łyżki majonezu,1 łyżeczka pieprzu cayenne,1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,1 łyżeczka słodkiej papryki,1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,sól.
Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać ze skorupek i pokroić w kostkę, przełożyć do salaterki.Ser pokroić w kostkę i dorzucić do pokrojonych jaj.czerwoną fasolę przełożyć na sitko, odcedzić z zalewy, przepłukać i jeszcze raz odcedzić. Dodać do salaterki.Pozostałe konserwowe warzywa również odcedzić, pieczarki przekroić na ćwiartki i przełożyć do salaterki.Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, aż cebula zmięknie i zmieni kolor. Pozostawić do ostygnięcia i dodać do pozostałych składników.W dużym kubku dokładnie wymieszczć keczup z majonezem, tak aby nie było grudek. Dodać przyprawy. Sos powinien być bardzo pikantny, w razie konieczności dodać więcej pieprzu cayenne. Można równie dobrze dodać sproszkowane papryczki chili. Sos dodać do składników w misce i dokładnie wymieszać, żeby wszystkie składniki były dokładnie oblane sosem.Sałatkę można podać w dużej misce "przykrytą" rukolą i kiełkami lub też przełożyć jej porcje do mniejszych miseczek "na raz".Smacznego!