Wykonanie
W piątek po raz pierwszy w życiu byłam świadkiem burzy śnieżnej z prawdziwego zdarzenia! Takiej ze śniegiem i piorunami. Wszystko to w trakcie przygotowywania przepysznego dania obiadowego. W tym całym zimowym szaleństwie z rozgrzewającymi potrawami prosto z Azji zapomniałam, że tak bardzo lubię
makaron.
Składniki:6-10
pomidorów (zależy od wielkości i ilości osób; dla 2 osób wystarczyło 6 średnich
pomidorów),
razowy makaron spaghetti,2 nieduże
czerwone cebule,2
czerwone papryki,12 czarnych
oliwek,100g
sera feta,pół pęczka
natki pietruszki,
oliwa z oliwek,
oregano,
tymianek,
sól i
pieprz.Przygotowanie:Włączamy piekarnik rozgrzewając go do 180 stopni używając opcji "grill z termoobiegiem".
Pomidory i
papryki kroimy w ćwiartki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
papryki skórką do góry,
pomidory odwrotnie.
Oliwę mieszamy z
oregano i
tymiankiem i taką mieszankę nakładamy pędzelkiem na
pomidory, odrobinę solimy i wstawiany do piekarnika. Pieczemy tak długo, aż na skórce
papryki pojawią się bąble, zazwyczaj
pomidory są wtedy również gotowe.
Wstawiamy
wodę na
makaron i gdy ta się zagotuje, wrzucamy
makaron i mieszamy. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na
oliwie. Gdy
cebula się zeszkli zalewamy ją
wodą i dusimy przez kilka minut.Przed wyjęciem blachy z piekarnika przygotowujemy sobie miskę z pokrywką i do niej przekładamy gorące
papryki, od razu po wyjęciu z piekarnika i przykrywamy je szczelnie, a następnie odstawiamy na kilka minut, aby się zaparzyły. Taki zabieg ułatwi ściąganie skórki.
Pomidory przekładamy do osobnej miski i rozgniatamy widelcem, usuwamy skórki. Pozbywamy się również skóry z
papryk i tak przygotowane
papryki kroimy w około dwucentymetrowe paski.
Pomidory i
paprykę dodajemy do
cebuli i razem gotujemy przez 5 minut. Na koniec dorzucamy pokrojone w plasterki
oliwki i przyprawiamy do smaku
pieprzem,
solą,
tymiankiem i
oregano.Podajemy z pokrojoną w kostkę
fetą i pokrojoną
pietruszką.
Smacznego!