ßßß

Składniki:1 kalarepa,1 czerwona papryka,2 marchewki,2 ząbki czosnku,2 łyżki pasty sezamowej tahini,6 łyżek zimnej wody,2 łyżki soku z cytryny,1 łyżka posiekanej natki pietruszki,1 łyżka posiekanego koperku,szczypta kardamonu,szczypta kminu rzymskiego mielonego,szczypta ostrej papryki w proszku,1/2 łyżeczki cukru,1/4 łyżeczki soli.
Przygotowanie:Marchewkę i kalarepę obrać, przemyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w słupki. Przełożyć do miski,Paprykę również pokroić w wąskie paseczki, dodać do pozostałych warzyw.Tahini wymieszać z zimną wodą i sokiem z cytryny. Sos nie może być zbyt rzadki, dlatego w razie potrzeby dodać niewielką ilość tahini.Do sosu wcisnąć czosnek przy użyciu praski. Dodać też kardamon, kmin, ostrą paprykę sól i cukier. Całość dokładnie wymieszać.Posiekane drobno zioła dodać do sałatki.Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem.Smacznego!