Wykonanie
Zima to nie najlepszy sezon na sałatki. Sklepy i bazary nie obfitują w soczyste, pełne słońca
owoce i warzywa. Ale to żaden powód, żeby z sezonowych warzyw nie przygotować czegoś pysznego! Do przygotowania tej sałatki będzie potrzebna
marchewka,
kalarepa,
czerwona papryka i
czosnek. Jako bazę do sosu użyję tahini (tahiny) czyli pasty z prażonych ziaren
sezamu (można ją kupić w internecie np. na portalach aukcyjnych lub w sklepach ze zdrową żywnością albo w delikatesach). Tahini jest szeroko wykorzystywana w daniach kuchni Bliskiego Wschodu, zarówno w przepisach wytrawnych jak i deserach. Z pewnością sprawi dużo frajdy poszukiwaczom nowych smaków z całego świata.Warzywa pokroiłam w słupki, jednak proponowana przeze mnie
sałatkę można przygotować w formie surówki ścierając warzywa na tarce. Jeśli nie lubicie zbyt twardych warzyw, można je podgotować krótko na parze.


Składniki:1
kalarepa,1
czerwona papryka,2
marchewki,2 ząbki
czosnku,2 łyżki pasty sezamowej tahini,6 łyżek zimnej
wody,2 łyżki
soku z cytryny,1 łyżka posiekanej
natki pietruszki,1 łyżka posiekanego
koperku,szczypta
kardamonu,szczypta
kminu rzymskiego mielonego,szczypta
ostrej papryki w proszku,1/2 łyżeczki
cukru,1/4 łyżeczki
soli.

Przygotowanie:
Marchewkę i
kalarepę obrać, przemyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w słupki. Przełożyć do miski,
Paprykę również pokroić w wąskie paseczki, dodać do pozostałych warzyw.Tahini wymieszać z zimną
wodą i
sokiem z cytryny. Sos nie może być zbyt rzadki, dlatego w razie potrzeby dodać niewielką ilość tahini.Do sosu wcisnąć
czosnek przy użyciu praski. Dodać też
kardamon,
kmin,
ostrą paprykę sól i
cukier. Całość dokładnie wymieszać.Posiekane drobno
zioła dodać do sałatki.
Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem.Smacznego!