ßßß
Porcja dla 4 osóbSkładniki:kostka tofu (250 g) - można dać mniej,1 puszka mleka kokosowego,2 szalotki,1 cukinia,1 czerwona papryka,1 żółta papryka,1 mały brokuł (250g) (opcjonalnie),4 łyżki masła orzechowego,2 łyżki żółtej pasty curry,1/4 łyżeczki kurkumy,1 szklanka bulionu warzywnego.Przygotowanie :1) Kroimy warzywa: szalotki w drobne plastry, papryki i cukinię w kostkę.2) Podsmażamy szalotki na łyżeczce oleju, najlepiej kokosowego.3) Dodajemy cukinię i mieszamy, po ok 3 minutach dodajemy paprykę. Całość smażymy przez 5 minut.4) Warzywa zalewamy wodą i dusimy przez kolejne 5 minut.5) W małym garnku podgotowujemy brokuła podzielonego na małe różyczki.6) W większym kubku mieszamy pastę curry i masło orzechowe razem z bulionem, tak, żeby masło i pasta się rozpuściły w bulionie. Tak powstałą mieszankę dolewamy do warzyw na patelni.7) Dodajemy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy.8) Na koniec dodajemy kurkumę i solimy do smaku.Podajemy z ryżem jaśminowym.
Smacznego!