Wykonanie
Chyba nie muszę kolejny raz rozpisywać się o tym jak bardzo kocham kuchnię azjatycką. To jest oczywiste. W większości przepisów
mięso można zastąpić poprzez
sery np paneer albo słynne
tofu.
Tofu wydaje się być postrachem mięsożerców. Prawdą jest, że surowe bardziej przypomina w smaku papier toaletowy niż
ser, ale ta cecha
daje tak wielkie
pole do popisu dla wegetariańskich kucharzy, że potrafią oni nadać
tofu odpowiedni smak. Ta nijakość jest zatem zaletą, gdyż wystarczy
tofu zamarynować i grillować, żeby było smacznym dodatkiem do sałatki, albo wrzucić je pokrojone w kostkę do sosu i zjeść z
makaronem czy
ryżem. Możliwości jest co nie miara, trzeba tylko trochę pogimnastykować swój mózg, żeby wpaść na jakiś ciekawy pomysł zastosowania
tofu.Dlatego dziś zapraszam na tajskie
curry z
tofu,
masłem orzechowym no i obowiązkowym dodatkiem kuchni tajskiej -
mleczkiem kokosowym.

Porcja dla 4 osóbSkładniki:kostka
tofu (250 g) - można dać mniej,1 puszka
mleka kokosowego,2
szalotki,1
cukinia,1
czerwona papryka,1
żółta papryka,1 mały
brokuł (250g) (opcjonalnie),4 łyżki
masła orzechowego,2 łyżki żółtej pasty
curry,1/4 łyżeczki
kurkumy,1 szklanka
bulionu warzywnego.Przygotowanie :1) Kroimy warzywa:
szalotki w drobne plastry,
papryki i
cukinię w kostkę.2) Podsmażamy
szalotki na łyżeczce
oleju, najlepiej
kokosowego.3) Dodajemy
cukinię i mieszamy, po ok 3 minutach dodajemy
paprykę. Całość smażymy przez 5 minut.4) Warzywa zalewamy
wodą i dusimy przez kolejne 5 minut.5) W małym garnku podgotowujemy
brokuła podzielonego na małe różyczki.6) W większym kubku mieszamy pastę
curry i
masło orzechowe razem z
bulionem, tak, żeby
masło i pasta się rozpuściły w
bulionie. Tak powstałą mieszankę dolewamy do warzyw na patelni.7) Dodajemy
mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy.8) Na koniec dodajemy
kurkumę i solimy do smaku.Podajemy z
ryżem jaśminowym.

Smacznego!