Wykonanie
Nuda na talerzu? Brak pomysłów na szybki obiad? Pędzę z pomocą!Dziś propozycja z mojej ulubionej kuchni indyjskiej, aromatyczny i pożywny
ryż z dodatkiem
mango. Zapraszam!

Porcja dla 2 osóbSkładniki:1 szklanka
brązowego ryżu,1 łyżeczka
oleju (najlepiej
kokosowego),1/2 łyżeczki
gorczycy,1/2 łyżeczki brązowej
soczewicy,1/2 łyżeczki
sezamu,1 łyżeczka
migdałów w płatkach,1
papryczka chili (ususzona),1/4 łyżeczki
imbiru,1/4 łyżeczki
kurkumy,1/4 łyżeczki
curry,szczypta asafetydy,1 dojrzałe
mango,2 łyżeczki wiórek
kokosowych,1 łyżeczka uprzednio namoczonych
rodzynek (opcjonalnie),
sól do smaku.

Przygotowanie:1)
Ryż gotujemy do miękkości, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzamy.2)
Mango myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.3) Przygotowujemy wszystkie składniki, tak żeby móc je szybko dodawać jeden po drugim.4) Patelnię wstawiamy na średni ogień i rozgrzewamy na niej
olej. Dodajemy nasiona
gorczycy i pozwalamy, żeby zaczęły "strzelać".5) Dodajemy
soczewicę,
sezam i
migdały jednocześnie zmniejszając nieco ogień pod patelnią. Smażymy przez chwilę mieszając, do momentu, gdy
sezam i
migdały się zarumienią. Ważne jest, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, w przeciwnym razie
soczewica będzie twarda jak kamień i niezjadliwa.6) Dodajemy
papryczkę chili i smażymy przez 15 sekund.7) Dodajemy
imbir,
kurkumę i
curry oraz szczyptę asafetydy. Całość mieszamy.8) Od razu dodajemy
mango i solimy. Jeśli
mango jest mało soczyste, można dodać odrobinę
wody, żeby
przyprawy się nie przypaliły. Gotujemy przez 2 minuty.9) Dodajemy
wiórki kokosowe i
rodzynki i mieszamy.10) Na koniec wrzucamy odcedzony
ryż i delikatnie mieszamy, aż
ryż zabarwi się na żółto od
kukrumy.11) Podgrzewamy do momentu, aż
ryż będzie ciepły.Smacznego!