ßßß
Porcja dla 2 osóbSkładniki:1 szklanka brązowego ryżu,1 łyżeczka oleju (najlepiej kokosowego),1/2 łyżeczki gorczycy,1/2 łyżeczki brązowej soczewicy,1/2 łyżeczki sezamu,1 łyżeczka migdałów w płatkach,1 papryczka chili (ususzona),1/4 łyżeczki imbiru,1/4 łyżeczki kurkumy,1/4 łyżeczki curry,szczypta asafetydy,1 dojrzałe mango,2 łyżeczki wiórek kokosowych,1 łyżeczka uprzednio namoczonych rodzynek (opcjonalnie),sól do smaku.
Przygotowanie:1) Ryż gotujemy do miękkości, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzamy.2) Mango myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.3) Przygotowujemy wszystkie składniki, tak żeby móc je szybko dodawać jeden po drugim.4) Patelnię wstawiamy na średni ogień i rozgrzewamy na niej olej. Dodajemy nasiona gorczycy i pozwalamy, żeby zaczęły "strzelać".5) Dodajemy soczewicę, sezam i migdały jednocześnie zmniejszając nieco ogień pod patelnią. Smażymy przez chwilę mieszając, do momentu, gdy sezam i migdały się zarumienią. Ważne jest, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, w przeciwnym razie soczewica będzie twarda jak kamień i niezjadliwa.6) Dodajemy papryczkę chili i smażymy przez 15 sekund.7) Dodajemy imbir, kurkumę i curry oraz szczyptę asafetydy. Całość mieszamy.8) Od razu dodajemy mango i solimy. Jeśli mango jest mało soczyste, można dodać odrobinę wody, żeby przyprawy się nie przypaliły. Gotujemy przez 2 minuty.9) Dodajemy wiórki kokosowe i rodzynki i mieszamy.10) Na koniec wrzucamy odcedzony ryż i delikatnie mieszamy, aż ryż zabarwi się na żółto od kukrumy.11) Podgrzewamy do momentu, aż ryż będzie ciepły.Smacznego!