Wykonanie
Naleśniki. Któż z nas ich nie lubi? Naleśnikowe nadzienia są tak uniwersalne, że każdy znajdzie coś dla siebie wybierając nadzienie słodkie lub wytrawne. Jedni wybiorą
powidła śliwkowe lub nutellę i
truskawki, drudzy
szpinak czy
pomidory z
papryką. Jest też w czym wybierać jeśli chodzi o sam placek. Można przygotować naleśniki klasyczne z
mąki pszennej, lub
razowe czy orkiszowe. Tym razem wybrałam jednak opcję z
mąką gryczaną i po raz kolejny się nie zawiodłam. Wyszły rewelacyjne i w przeciwieństwie do naleśników z mąk zbożowych pięknie się zarumieniły gdy je smażyłam na patelni teflonowej bez kropli tłuszczu.
Porcja na 4 cienkie naleśnikiSkładniki:ciasto na naleśniki:100g
mąki gryczanej,1
jajko,1 szklanka
mleka,szczypta
soli.farsz
szpinakowy:250g
świeżego szpinaku,1 średnia biała
cebula,1 ząbek
czosnku,2 łyżki
mleka,1 łyżeczka
curry,
sól i
pieprz do smaku.
Przygotowanie:ciasto na naleśniki:1) W dużej misce przygotowujemy
mleko. Wbijamy
jajo i miksujemy przez chwilę.2) Powoli dodajemy
mąkę, wciąż miksując, do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy odrobinę
wody lub
mąki.3) Rozgrzewamy patelnię teflonową. Przy użyciu chochli nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię (w moim wypadku wystarczyła 1 porcja). Okrężnym ruchem patelni rozprowadzamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy więcej ciasta.4) Smażymy po obu stronach na złoto.
farsz:1) W garnku zagotowujemy
wodę i na wrzątek wrzucamy umyty wcześniej
szpinak. Zagotowujemy i gotujemy przez 30 sekund, po czym przekładamy
szpinak na sitko i zalewamy zimną
wodą (blanszujemy). Dzięki temu nie utracimy wszystkich wartości odżywczych i witamin ze
szpinaku.2)
Cebulę kroimy w kostkę. W rondlu zagotowujemy niewielką ilość
wody i wrzucamy
cebulę. Gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy
wodę z gotowania
cebuli.3) Do
cebuli dodajemy
mleko i zagotowujemy. Dodajemy
curry i dokładnie mieszamy. Można dodać odrobinę
wody.4) Wrzucamy
szpinak i dokładnie mieszamy. Można już wyłączyć palnik.5) Połowę farszu przekładamy do blendera i miksujemy. Następnie przekładamy do reszty farszu i mieszamy.Farsz nakładamy na usmażone naleśniki i zawijamy. Podajemy z
jogurtem naturalnym.Smacznego!