ßßß
Porcja na 4 cienkie naleśnikiSkładniki:ciasto na naleśniki:100g mąki gryczanej,1 jajko,1 szklanka mleka,szczypta soli.farsz szpinakowy:250g świeżego szpinaku,1 średnia biała cebula,1 ząbek czosnku,2 łyżki mleka,1 łyżeczka curry,sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:ciasto na naleśniki:1) W dużej misce przygotowujemy mleko. Wbijamy jajo i miksujemy przez chwilę.2) Powoli dodajemy mąkę, wciąż miksując, do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody lub mąki.3) Rozgrzewamy patelnię teflonową. Przy użyciu chochli nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię (w moim wypadku wystarczyła 1 porcja). Okrężnym ruchem patelni rozprowadzamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy więcej ciasta.4) Smażymy po obu stronach na złoto.
farsz:1) W garnku zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy umyty wcześniej szpinak. Zagotowujemy i gotujemy przez 30 sekund, po czym przekładamy szpinak na sitko i zalewamy zimną wodą (blanszujemy). Dzięki temu nie utracimy wszystkich wartości odżywczych i witamin ze szpinaku.2) Cebulę kroimy w kostkę. W rondlu zagotowujemy niewielką ilość wody i wrzucamy cebulę. Gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy wodę z gotowania cebuli.3) Do cebuli dodajemy mleko i zagotowujemy. Dodajemy curry i dokładnie mieszamy. Można dodać odrobinę wody.4) Wrzucamy szpinak i dokładnie mieszamy. Można już wyłączyć palnik.5) Połowę farszu przekładamy do blendera i miksujemy. Następnie przekładamy do reszty farszu i mieszamy.Farsz nakładamy na usmażone naleśniki i zawijamy. Podajemy z jogurtem naturalnym.Smacznego!