ßßß

Porcja dla 4 osób
Składniki:1 nieduża dynia hokkaido (ok. 1,-2 kg),1 cukinia,2 ząbki czosnku,1 czubata łyżeczka żółtej pasty curry (1 łyżka curry w proszku),1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,1/2 łyżeczki kolendry,1 gwiazdka anyżu,szczypta cynamonu,1 łyżeczka sosu sojowego,1 łyżeczka oleju.
Przygotowanie:Dynię pokroić w ćwiartki, wyciągnąć pestki i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstawić dynię by nieco ostygła i obrać ją ze skóry.Cukinię pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w drobne plasterki.W głębokiej patelni lub woku uprażyć kolendrę i kmin. Gdy zaczną pachnieć dodać olej i wrzucić czosnek. Podsmażać go przez minutę.Dorzucić pokrojoną cukinię i smażyć przez 2-3 minuty. Zalać szklanką wody, dodać anyż, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 6-7 minut.Dynię pokroić w kostkę i dodać do duszonej cukinii, dodając sos sojowy, pastę curry i cynamon.Całość gotować razem przez kilka minut. W razie potrzeby dolać wody i doprawić solą.Podawać z ryżem lub pieczywem naan.Smacznego!