Wykonanie
Poziom trudnościKolejna odsłona kolorowej, aromatycznej kuchni meksykańskiej. Quesadillas to danie bardzo sycące i smaczne.Porcja na 8 porcjiSkładniki:2 łyżki
oliwy z oliwek1 duża
cebula0,5 kg mielonej
wołowiny2
papryki (dowolny kolor)1
papryczka chilimała puszka
kukurydzy3 ząbki
czosnkusólpieprzchili200 g
sera cheddarsalsa pomidorowa2
pomidory1
awokado8 dużych placków tortilliSposób przygotowania:
Cebulę obrać i drobno pokroić. Podsmażyć na dużej patelni na
oliwie z oliwek.
Mięso zmielić, dodać do
cebuli i smażyć do momentu, gdy cały płyn z
mięsa odparuje.
Papryki pokroić w średnią kostkę,
paprykę chili posiekać i razem z odcedzoną
kukurydzą dodać do
mięsa. Smażyć jeszcze ok. 10 minut, aż masa
zrobi się sypka.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać wraz z
solą,
pieprzem i
chili w proszku do
mięsa, wymieszać i wyłączyć.
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach,
Pomidory pokroić w cienkie plastry.
Awokado przekroić na dwie połowy, usunąć pestkę, obrać ze skóry i pokroić w półplasterki. Dużą patelnię grillową zagrzać na średnim ogniu. Położyć na patelni tortillę, jedną jej połowę posypać
startym serem, na tym rozłożyć 2-3 łyżki farszu
mięsnego polać odrobiną salsy pomidorowej, na to ułożyć 2 plasterki
pomidora i kilka półplasterków
awokado.
Przysypać to drugą porcją tartego
sera i przykryć drugą połową tortilli.
Placek obrócić na drugą stronę, przykryć pokrywką i podgrzewać jeszcze przez 3 minuty. Podawać na gorąco.
Smacznego!