ßßß Cookit - przepis na Quesadillas z wołowiną - My Blueberry Corner

Quesadillas z wołowiną - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Kolejna odsłona kolorowej, aromatycznej kuchni meksykańskiej. Quesadillas to danie bardzo sycące i smaczne.
Porcja na 8 porcji
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula
0,5 kg mielonej wołowiny
2 papryki (dowolny kolor)
1 papryczka chili
mała puszka kukurydzy
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
chili
200 g sera cheddar
salsa pomidorowa
2 pomidory
1 awokado
8 dużych placków tortilli
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i drobno pokroić. Podsmażyć na dużej patelni na oliwie z oliwek.
Mięso zmielić, dodać do cebuli i smażyć do momentu, gdy cały płyn z mięsa odparuje.
Papryki pokroić w średnią kostkę, paprykę chili posiekać i razem z odcedzoną kukurydzą dodać do mięsa. Smażyć jeszcze ok. 10 minut, aż masa zrobi się sypka. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać wraz z solą, pieprzem i chili w proszku do mięsa, wymieszać i wyłączyć.
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, Pomidory pokroić w cienkie plastry. Awokado przekroić na dwie połowy, usunąć pestkę, obrać ze skóry i pokroić w półplasterki. Dużą patelnię grillową zagrzać na średnim ogniu. Położyć na patelni tortillę, jedną jej połowę posypać startym serem, na tym rozłożyć 2-3 łyżki farszu mięsnego polać odrobiną salsy pomidorowej, na to ułożyć 2 plasterki pomidora i kilka półplasterków awokado.
Przysypać to drugą porcją tartego sera i przykryć drugą połową tortilli.
Placek obrócić na drugą stronę, przykryć pokrywką i podgrzewać jeszcze przez 3 minuty. Podawać na gorąco.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/10/quesadillas-wolowina