ßßß Cookit - przepis na Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi

Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam szarlotki i goszczą na moim stole bardzo często.
Moją ulubioną jest oczywiście tradycyjna szarlotka........ mamy /mojej/
Moje kulinarne eksperymenty pozwalają na urozmaicenie tradycyjnej kuchni i dobrze znanych smaków. Powstają wówczas takie oto wypieki. Czasami wolę przygotować kilka małych ciasteczek, które znikają bardzo szybko niż piec ciacho na dużej blaszce .....a szczególnie wówczas , gdy prowadzę kuchnię jednoosobową i mam ochotę na ... domową szarlotkę.
Chipsy jabłkowe
Świetna, zdrowa przekąska dla każdego. Mam zawsze w szafeczce duży słoik z suszonymi jabłkami, które tym razem użyłam jako dekorację moich szarlotek.
Chipsy jabłkowe , które użyłam do przygotowania moich babeczek wymagają nieco więcej czasu na przygotowanie , dlatego należy je zrobić wcześniej.
Umyte jabłka pokroić w poprzek w cienkie plasterki /ok.3 mm/. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i ułożyć na niej plasterki jabłek. W stawić do piekarnika nagrzanego do temp.50 st.C. /lepiej z termo obiegiem/ i suszyć jabłka ok.3-4 godz. Jabłka można posypać cynamonem.
Składniki ciasta: / 6 babeczek o śr.10 cm./
ciasto:
280 g mąki pszennej
150 g masła
40 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
¼ łyżeczki skórki otartej z cytryny
nadzienie:
2-3 jabłka
2 łyżki cukru
2-3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
50 g rodzynek
50 g migdałów
2 łyżki wiśniówki
50 g pokruszonych herbatników
konfitura do dekoracji / u mnie wiśniowa/
Wykonanie:
-Przesianą mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier, szczyptę soli, skórkę cytrynową , żółtka i zagnieść ciasto/jeśli jest zbyt twarde dodać odrobinę zimnej wody/. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.30-40 min.
-Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.
-Dodać umyte rodzynki, pokrojone migdały, cukier, cynamon, imbir, rum, pokruszone herbatniki i delikatnie wymieszać.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.3-4 mm i wykroić krążki nieco większe od foremki, w której będą pieczone babeczki i taką samą ilość mniejszych krążków do przykrycia babeczek.
Foremki posmarować masłem i wylepić delikatnie większymi krążkami.
-Dno posmarować białkiem i nakładać po dużej łyżce farszu jabłkowego.
- Przykryć mniejszym krążkiem. Brzegi zlepić.
-Wierzch posmarować białkiem
-Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 30 minut.
-Wyjmować z foremek po lekkim przestudzeniu.
-Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować chipsami z jabłek mocując je przy pomocy konfitury.
-Wierzch ozdobić małym kleksikiem konfitury /może być również wisienka/.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/12/mini-szarlotki-z-chipsami-jabkowymi.html