Wykonanie

Uwielbiam szarlotki i goszczą na moim
stole bardzo często.Moją ulubioną jest oczywiście tradycyjna szarlotka........ mamy /mojej/

Moje kulinarne eksperymenty pozwalają na urozmaicenie tradycyjnej kuchni i dobrze znanych smaków. Powstają wówczas takie oto wypieki. Czasami wolę przygotować kilka małych
ciasteczek, które znikają bardzo szybko niż piec ciacho na dużej blaszce .....a szczególnie wówczas , gdy prowadzę kuchnię jednoosobową i mam ochotę na ... domową szarlotkę.
Chipsy jabłkoweŚwietna, zdrowa przekąska dla każdego. Mam zawsze w szafeczce duży słoik z
suszonymi jabłkami, które tym razem użyłam jako dekorację moich szarlotek.
Chipsy jabłkowe , które użyłam do przygotowania moich babeczek wymagają nieco więcej czasu na przygotowanie , dlatego należy je zrobić wcześniej.Umyte
jabłka pokroić w poprzek w cienkie plasterki /ok.3 mm/. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i ułożyć na niej plasterki
jabłek. W stawić do piekarnika nagrzanego do temp.50 st.C. /lepiej z termo obiegiem/ i suszyć
jabłka ok.3-4 godz.
Jabłka można posypać
cynamonem.

Składniki ciasta: / 6 babeczek o śr.10 cm./ciasto:

280 g
mąki pszennej150 g
masła40 g
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soli¼ łyżeczki skórki otartej z
cytrynynadzienie:2-3
jabłka2 łyżki
cukru2-3 łyżki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
imbiru50 g
rodzynek50 g
migdałów2 łyżki
wiśniówki50 g pokruszonych
herbatnikówkonfitura do dekoracji / u mnie wiśniowa/Wykonanie:-Przesianą
mąkę posiekać z zimnym
masłem, dodać
cukier, szczyptę
soli,
skórkę cytrynową ,
żółtka i zagnieść ciasto/jeśli jest zbyt twarde dodać odrobinę zimnej wody/. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.30-40 min.-
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski i skropić
sokiem z cytryny.-Dodać umyte
rodzynki, pokrojone
migdały,
cukier,
cynamon,
imbir,
rum, pokruszone
herbatniki i delikatnie wymieszać.- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.3-4 mm i wykroić krążki nieco większe od foremki, w której będą pieczone babeczki i taką samą ilość mniejszych krążków do przykrycia babeczek.Foremki posmarować
masłem i wylepić delikatnie większymi krążkami.-Dno posmarować
białkiem i nakładać po dużej łyżce farszu
jabłkowego.- Przykryć mniejszym krążkiem. Brzegi zlepić.-Wierzch posmarować
białkiem-Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 30 minut.-Wyjmować z foremek po lekkim przestudzeniu.-Przed podaniem posypać
cukrem pudrem i udekorować
chipsami z
jabłek mocując je przy pomocy
konfitury.-Wierzch ozdobić małym kleksikiem
konfitury /może być również wisienka/.

