Wykonanie
Zachciało się
parówek w cieście ..i były.. rogaliki z
parówkami...Pomysł na takie rogaliki z
parówką i sosem znalazłam tutaj ..moje rogaliki nie były posypywane
makiem, ale i tak były smaczne..Od jakiegoś czasu do
ciasta drożdżowego wykorzystuję miskę Tupperware, ale tym razem do wyrabiania ciasta wykorzystałam nowy robot..po prostu musiałam sprawdzić jak działa...ale ciasto wyrastało w misce..i było to bardzo szybko...do przygotowania tych rogalików wykorzystałam też rogalomanię ..wszystkie te przyrządy bardzo ułatwiają pracę w kuchni..Do sosu wykorzystałam pyszny
ketchup Develey.,,po prostu pychotka..
Ciasto drożdżowe:50 g
drożdży3 łyżki
cukru [ dałam mniej]1 szkl.
mleka50 dkg
mąki5 łyżek
oleju1
jajosólSos: [ u mnie połowa podanych składników]ok. 100 g
przecieru pomidorowegook. 100 g
ketchupu Develey1 łyżeczka
miodu2 łyżeczki
maggitymianek,
papryka słodka, odrobina
papryki ostrej lub dowolne
przyprawy wedle własnego gustuDodatkowo
parówkijajkoW letnim
mleku rozpuścić
drożdże i
cukier, dosypać do nich 1 łyżkę
mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy
drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem] . Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware].Podane składniki sosu wymieszać.P
arówki pokroić na ćwiartki, a w szklance rozbić dodatkowe
jajo do posmarowania rogalików. Ciasto podzielić na trzy równe porcje i rozwałkować pierwszą na blacie oprószonym
mąką.Pokroić na osiem części [ posłużyłam się rogalomanią ] .Na każdej umieścić ok. łyżeczkę sosu oraz kawałek
parówki.Następnie zawinąć
parówki w cieście, zaginając rogi tak, by nasz sos nie wypłynął w czasie pieczenia [ ja nie zawijałam] . Umieścić zawijasy na blasze w dość dużych odstępach, a następnie posmarować
rogale jajkiem. Blachę z
rogalami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.










