Wykonanie
Takie podobne kwiatki już są na blogu..są tak smaczne, że warto robić powtórki..ale tym razem z innego ciasta..i użyłam
wędliny z dodatkami [ warzywami]..
40 dag
mąki1
jajko3 dkg
drożdży1 łyżeczka
cukru3/4 szkl.
mleka2 łyżki
olejuprzyprawa do pizzydowolna
wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka
białko do posmarowania
Drożdże rozrobić w
mleku, dodać
mąkę,
sól,
cukier ,
olej i
przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/
kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze
wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8
płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm.Wycięte
płatki ciasta zawijać do środka.Posmarować
białkiem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.