ßßß Cookit - przepis na Kolorowa babka

Kolorowa babka

nazwa

Wykonanie

Kolejna babka z okazji wspó lnego pieczenia ciasta na niedzielę. Tym razem babka ucierana i na dodatek kolorowa.Ilość kolorów wedle własnego uznania.U mnie kolor podkreślony dodatkowo ciut barwnikiem.Kisiel jednak nie daje zbyt wyrazistego koloru.Babka przełożona śmietaną ubita z cukrem i z żelatyną..tzn.taki był zamiar ..ale okazało się , ze mam w domu za mało żelatyny..wiec zrobiłam z galaretka zamiast żelatyny.
250 g margaryny
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
1 - 1,5 szkl.cukru
2 szkl. mąki
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
1 kisiel cytrynowy
1 kisiel cytrynowy +odrobina barwnika niebieskiego
1 kisiel wiśniowy + odrobina barwnika czerwonego
1 łyżka kakao
1/2 szkl.suchego maku
Margarynę utrzeć z cukrem w misie miksera, do puszystości i białości, dodawać żółtka (stopniowo, jedno po drugim) i ucierać. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, szpatułką.Powstałe ciasto podzielić na 5 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, kisiel cytrynowy z barwnikiem, kisiel wiśniowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.Formę z kominkiem wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładać łyżką [na przemian różne kolory] do formy . Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w obniżonej temperaturze, około 160ºC).Wystudzić i przekroić na połowę. Przełożyć np.śmietaną .[śmietanę ubić z cukrem i dodać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę].Dowolnie udekorować.Odstawić do zastygnięcia.
Babki piekły:
Lidia
Joasia, Joasia
Iwona
Magdalena
Bożena, Bożena
Asia
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/09/kolorowa-babka.html