Wykonanie

Kolejna babka z okazji wspó lnego pieczenia ciasta na niedzielę. Tym razem babka ucierana i na dodatek kolorowa.Ilość kolorów wedle własnego uznania.U mnie kolor podkreślony dodatkowo ciut barwnikiem.
Kisiel jednak nie
daje zbyt wyrazistego koloru.Babka przełożona
śmietaną ubita z
cukrem i z
żelatyną..tzn.taki był zamiar ..ale okazało się , ze mam w domu za mało
żelatyny..wiec zrobiłam z
galaretka zamiast
żelatyny.250 g
margaryny6
jajek (
białka oddzielone od
żółtek)1 - 1,5 szkl.
cukru2 szkl.
mąki1
cukier wanilinowy2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szkl.
oleju słonecznikowego1
kisiel cytrynowy1
kisiel cytrynowy +odrobina barwnika niebieskiego1
kisiel wiśniowy + odrobina barwnika czerwonego1 łyżka
kakao1/2 szkl.suchego
makuMargarynę utrzeć z
cukrem w misie miksera, do puszystości i białości, dodawać
żółtka (stopniowo, jedno po drugim) i ucierać. Pod koniec ucierania dodać
olej i dalej ucierać.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z
ciastem, szpatułką.Powstałe ciasto podzielić na 5 równe części. Do każdej z osobna dodać:
kisiel cytrynowy,
kisiel cytrynowy z barwnikiem,
kisiel wiśniowy,
kakao,
mak. Delikatnie wymieszać.Formę z kominkiem wysmarować
masłem, oprószyć
mąką pszenną. Ciasto wykładać łyżką [na przemian różne kolory] do formy . Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w obniżonej temperaturze, około 160ºC).Wystudzić i przekroić na połowę. Przełożyć np.
śmietaną .[
śmietanę ubić z
cukrem i dodać rozpuszczoną i ostudzoną
galaretkę].Dowolnie udekorować.Odstawić do zastygnięcia.





Babki piekły:LidiaJoasia, JoasiaIwonaMagdalenaBożena, Bożena
Asia