ßßß Cookit - przepis na Babka tęczowa

Babka tęczowa

nazwa

Wykonanie

Puszysta, delikatna a na dodatek kolorowa ucierana babka.
Składniki:
-6 jajek
-szklanka cukru
-szklanka mąki oraz dodatkowo jedna duża łyżka
-czerwony kisiel w proszku
-cukier wanilinowy
-łyżka kakao
-łyżka suchego maku ( najlepiej mielonego)
-2 łyżki oleju
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywna pianę.
Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy do rozpuszczenia cukru.
Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy.
Powstałe ciasto dzielimy na 4 części.
Do pierwszej części dodajemy żółtka i łyżkę mąki i miksujemy.
Do drugiej dodajemy kisiel w proszku i miksujemy.
Do trzeciej suchy mak i mieszamy łyżką.
Do czwartej przesiane kakao i też mieszamy łyżką.
Na dno natłuszczonej formy babkowej z kominem wylewamy pierwsze ciasto.
Następnie wykładamy kleksy ciasta z kakao.
Teraz ciasto z kisielem
a na końcu ciasto z makiem.
Powstała ciekawa, kolorowa mozaika.
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy
kolejne 20 minut.
Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
Gdy jest suchy ciasto jest gotowe.
Wyjmujemy z formy, studzimy i gotowe.
Każdy odkrojony kawałek będzie kolorystycznie inny.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/01/babka-teczowa.html