Wykonanie


Puszysta, delikatna a na dodatek kolorowa ucierana babka.Składniki:-6
jajek-szklanka
cukru-szklanka
mąki oraz dodatkowo jedna duża łyżka-czerwony
kisiel w proszku-
cukier wanilinowy-łyżka
kakao-łyżka suchego
maku ( najlepiej mielonego)-2 łyżki
oleju-1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywna pianę.Dodajemy
cukier i
cukier wanilinowy i miksujemy do rozpuszczenia
cukru.Dodajemy
olej oraz przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i miksujemy.Powstałe ciasto dzielimy na 4 części.

Do pierwszej części dodajemy
żółtka i łyżkę
mąki i miksujemy.

Do drugiej dodajemy
kisiel w proszku i miksujemy.

Do trzeciej suchy
mak i mieszamy łyżką.Do czwartej przesiane
kakao i też mieszamy łyżką.

Na dno natłuszczonej formy babkowej z kominem wylewamy pierwsze ciasto.

Następnie wykładamy kleksy ciasta z
kakao.

Teraz ciasto z
kisielem
a na końcu ciasto z
makiem.

Powstała ciekawa, kolorowa mozaika.

Formę z
ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemykolejne 20 minut.Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem.Gdy jest suchy ciasto jest gotowe.

Wyjmujemy z formy, studzimy i gotowe.

Każdy odkrojony kawałek będzie kolorystycznie inny.

Smacznego!