Wykonanie
Ciasto podobne trochę smakiem i wyglądem do popularnego kruszawca (zwanego też pleśniak, skubaniec) różniące się od niego jedynie warstwą
serową.Bardzo smaczny przekładaniec.Nie mocno słodkie z orzeźwiającą warstwą
dżemu z czarnej porzeczki.Długo zachowuje świeżość i najsmaczniejsze jest właściwie na drugi dzień. Zdjęcia nie oddają do końca prawdziwie pysznego smaku, bo kroiłam ciasto ... oczywiście jeszcze ciepłe :-(W tej kwestii to jestem straaasznie niecierpliwa i koniecznie chcę szybko zobaczyć jakie jest w środku, co nie zawsze dobrze wpływa na wygląd pokrojonego ciasta ....

Na ciasto: (blacha o wym. 21cmx31cm)3 szk lanki
mąki1k. Kasi1/2 szklanki
cukru4
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczeniasłoik
dżemu z czarnej porzeczki2 płaskie łyżki
kakaoNa masę
serową:1/2 kg
sera4
jajka1/2 KASI1/2 szklanki
cukruNa masę różową:4
białka4 łyżki
cukru1
kisiel truska wkowy bez
cukruWykonanie:

Z
cukru,
mąki,
margaryny,
żółtek i
proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na połowę. Do jednej części dodajemy
kakao i ponownie zagniatamy. Wkładamy do lodówki.
Ser mielimy.
Kasię (najlepiej wcześniej wyjętą z lodówki) ucieramy z
cukrem. Dodajemy
żółtka oraz po łyżce
zmielonego sera. Ucieramy na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie z masą
serową.
Białka na masę
serową ubijamy, dodając pod koniec ubijania
cukier oraz
kisiel.Formę wysmarowaną
masłem i posypaną
mąką wyklejamy
białym ciastem (można je rozwałkować i na wałku przenieść na blaszkę). Ciasto smarujemy
dżemem, na
dżem ścieramy na tarce połowę ciemnego ciasta. Na to warstwa serowa, na
ser - różowa piana z ubitych
białek i całość kończy ciemne ciasto starte na tarce.Pieczemy w 180st ok 60 minut (do suchego patyczka)
