Wykonanie

Babka kolorowa nie tylko ładnie się prezentuje, ale jest bardzo smaczna. Smaku nadają jej
kisiele,
kakao i
mak... Bardzo ją lubimy :-).Składniki:250 g
masła6
jajek (
białka oddzielone od
żółtek)1 - 1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 szklanki
mąki pszennej tortowej1
cukier wanilinowy (16 g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
oleju słonecznikowegooraz:1
kisiel cytrynowy1
kisiel wiśniowy (ja dodatkowo dodałam kroplę
czerwonego barwnika spożywczego, dla wyraźniejszego koloru; z
kisielem wiśniowym wyszedłby kolor różowy)1 łyżka
kakao1/2 szklanki suchego
makuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z
cukrem w misie miksera, do puszystości i białości, dodawać
żółtka (stopniowo, jedno po drugim) i ucierać. Następnie wlewać
olej, dalej ucierając.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z
ciastem, szpatułką.Powstałe ciasto podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać:
kisiel cytrynowy,
wiśniowy,
kakao,
mak. Delikatnie wymieszać.Formę o średnicy 23 cm z kominkiem wysmarować
masłem, oprószyć
mąką pszenną. Ciasto wykładać łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności.Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w obniżonej temperaturze, około 160ºC).Smacznego :-).