Wykonanie
Z dużym dystansem podchodzę do ciast, które pieczone są z dodatkiem
oleju nie z
masłem. Spróbowałam i nie żałuję.Ciasto trochę pracochłonne, ale efekt końcowy wychodzi znakomicie.

Składniki:~ 3 szklanki
mąki pszennej i jeszcze + 2 łyżki~ 1 szklanka
cukru~ 2 czubate łyżki
kakao~ 1 łyżeczka
proszku do pieczenia~ 5 jaj (osobno
żółtka i
białko)~ 1 szklanka
oleju słonecznikowego~ 1 szklanka Fanty
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i przesiać.
Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodawać
cukier. Następnie dodać
żółtka i dalej ubijać do połączenia składników.
Mąkę,
olej i fantę dołączać do ciasta stopniowo miesząc delikatnie po każdym dodaniu szpatułką (lizakiem) tak by piana z
jajek za bardzo nie opadła.Ciasto podzielić na dwie równe części.Do jednej wsypać dwie łyżki
kakao, a do drugiej dodatkowe dwie łyżki
mąki.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na sam środek formy nakładać na przemian dwie łyżki ciemnego i dwie łyżki jasnego ciasta (stopniowo masa ma się rozlewać na boki).Piec w temperaturze 180° przez godzinę lub na tzw. suchy patyczek.About Paula