ßßß Cookit - przepis na Babka orzechowa

Babka orzechowa

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjna babeczka. Mięciutka, wilgotna, z tymi małymi kawałkami orzeszków, które tak miło chrupią... Polecam do wypróbowania jeszcze przed Wielkanocą - łatwa w przygotowaniu i nie grozi zakalcem ;-). Idealnie smakuje ze szklanką mleka. Przepis pochodzi z moich starych zapisków.
Składniki:
250 g masła
125 ml wody
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy (16 g)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (lub innych orzechów)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka, białka oddzielone od żółtek
50 g posiekanych orzechów laskowych (lub innych orzechów)
2 płaskie łyżki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować (mieszając) do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić, mieszanka może pozostać lekko ciepła.
Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao - przesiać, wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.
Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypać przesiane składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy - wszystko zmiksować, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać łyżką.
Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm (w najszerszym miejscu), z kominkiem, wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto.
Piec w temperaturze 175ºC około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić, posypać pudrem lub polać polewą.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-orzechowa