Wykonanie

Rewelacyjna babeczka. Mięciutka, wilgotna, z tymi małymi kawałkami orzeszków, które tak miło chrupią... Polecam do wypróbowania jeszcze przed Wielkanocą - łatwa w przygotowaniu i nie grozi zakalcem ;-). Idealnie smakuje ze szklanką
mleka. Przepis pochodzi z moich starych zapisków.Składniki:250 g
masła125 ml
wody1 szklanka
cukru1
cukier wanilinowy (16 g)1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka zmielonych
orzechów laskowych (lub innych
orzechów)3 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka,
białka oddzielone od
żółtek50 g posiekanych
orzechów laskowych (lub innych
orzechów)2 płaskie łyżki
kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło,
wodę,
cukier i
cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować (mieszając) do rozpuszczenia się
cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić, mieszanka może pozostać lekko ciepła.
Mąkę,
orzechy,
proszek do pieczenia,
kakao - przesiać, wymieszać.
Białka oddzielić od
żółtek, z
białek ubić sztywną pianę.Do miksera wlać przestudzoną masę
maślaną. Następnie wsypać przesiane składniki, dodać
żółtka, posiekane
orzechy - wszystko zmiksować, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z
białek, wymieszać łyżką.Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm (w najszerszym miejscu), z kominkiem, wysmarować
masłem, oprószyć
mąką. Przelać do niej ciasto.Piec w temperaturze 175ºC około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.Ostudzić, posypać pudrem lub polać polewą.Smacznego :-).
