Wykonanie
Puszysty, kremowy, smakowity, jedyny w swoim rodzaju. Długo mogłabym rozwodzić się na temat tego arcy-pysznego ciasta. Dzisiaj zjem całą blachę, a zbędnymi kilogramami
będę martwić się bliżej lata :*

Składniki:Ciasto:- 2 i 3/4 szklanki
mąki pszennej,- opakowanie
proszku do pieczenia,- 0,5 szklanki
kakao,- 2
jaja,- kostka
masła (200g),- 3/4 szklanki
cukru,- szczypta
soli.Masa serowa:- kilogram
białego sera,- 10
żółtek,- 6
białek,- szczypta
soli,- szklanka
oleju,- 3/4 szklanki
cukru,- 2
torebki cukru wanilinowego,- 2
torebki budyniu wanilinowego.Wykonanie:1. Ciasto.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao przesiewam do miski. Na środku usypanej górki robię dziurkę, do której wbijam dwa
jaja. Następnie dodaję pocięte w plastry
masło i
cukier. Całość szybko zagniatam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.2. W czasie gdy ciasto leżakuje w lodówce, zabieram się za masę
serową. W pierwszej kolejności zabieram się do oddzielania
żółtek od
białek. Należy pamiętać, że potrzebujemy 10
żółtek i zaledwie 6
białek.
Żółtka wraz z
serem i
olejem ucieram w jednej misce, a
białka z dodatkiem
soli ubijam na sztywną pianę w drugiej misce.
Cukier mieszam z proszkiem budyniowym i
cukrem waniliowym, a następnie stopniowo, wciąż miksując, dodaje do serowej masy. Na końcu dodaję
białkową masę i dokładnie łączę ze sobą wszystkie składniki.3. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 st. C. Ciasto wyciągam z lodówki i tnę na dwie części. Pierwszą z nich wylepiam wysmarowaną tłuszczem blachę. Na warstwę ciasta wylewam masę
serową. Druga część ciasta posłuży mi jako kruszonka, którą rozrzucam na serowej
masie. Piekę ok. 50-60 minut i gotowe.

Źródło przepisu: red. Elżbieta Adamska, "Tradycyjne ciasta ", Wydawnictwo Olesiejuk 2013 - przepis częściowo zmieniony