Wykonanie
Od dawna przybierałam się do zrobienia tego ciasta..przepis znalazłam dawno dawno temu w jakiejś gazecie...na zdjęciu wyglądało bardzo pysznie..moje niestety nie aż tak bardzo..troszkę zakalcowate...a może to dlatego, że nie czekałam aż
biszkopt na roladę do końca wystygnie...nałożyłam
dżem i zwinęłam...ale i tak było smaczne.

Składnikiciasto na roladę:3
jajka70 g
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego3 krople
aromatu cytrynowego80 g
mąki tortowejnadzienie do rolady:200 g
dżemu malinowegociasto ucierane:200 g
mąki pszennej120 g
margaryny Kasia100 g
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego5 kropli
aromatu cytrynowego2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia60 ml
mlekado dekoracji:2 łyżki
dżemu malinowego500 g
malin [ ja miałam mrożone]1 opakowanie
galaretki truskawkowejRolada:
jajka,
cukier,
cukier wanilinowy i aromat wymieszać mikserem na gładką masę.Dodać
mąkę, zmiksować. Na dużą prostokątną blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia wylać ciasto i równo rozsmarować. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec około 10 minut.Upieczone ciasto przełożyć na posypaną
cukrem pudrem lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon razem ze ścierką. Zostawić do ostygnięcia. Zimną roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować
dżemem malinowym i zwinąć ponownie.Ciasto ucierane: Formę keksową o długości 35 cm posmarować tłuszczem i posypać
mąką.
Margarynę utrzeć z
cukrem,
cukrem wanilinowym i aromatem lub
sokiem z cytryny. Dodawać po jednym
jajka, a następnie
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, na końcu wlać
mleko. Utrzeć na gładką masę.Połowę ciasta wlać do formy, na środku ułożyć roladę i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut. Ostudzić.Dekoracja:
galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Odstawić. Powierzchnię ciasta posmarować
dżemem malinowym, ułożyć na nim gęsto
maliny, zalać tężejącą
galaretką. Wstawić do lodówki.


