Wykonanie
Wczoraj wieczorem robione....Sezon
truskawkowy chyba już rozpoczęty..u mnie co prawda
truskawki na działce jeszcze dojrzewają..ale wczoraj córce zachciało się
truskawek i kupiłyśmy..a rzadko to robię..po prostu nie mam przekonania do takich
owoców..zjadłam jedną i nie poczułam nawet smaku
truskawki ...jednak co swoje z działki to swoje ..bez żadnej chemii itp.....no i niestety
truskawki niby pięknie wyglądały..ale po powrocie do domu straciły już swoje "piękno"..i musiałam coś z nimi zrobić.. no i wybór padł na tartaletki z musem
truskawkowym.Ciasto kruche może być białe..ale do ciasta kruchego dodałam
kakao i
kawę ...chociaż to nie jest konieczne .. Proste..i smaczne..można zrobić dużą tartę lub kilka tartaletek.

CIASTO:1 ¼ szklanki
mąki0,5 szkl.
cukru pudru1 łyżka
kakao1 łyżka
kawy rozpuszczalnej½ łyżeczki
sodyszczypta
soli18 dkg
margaryny3 łyżki zimnej
wodyMasa truskawkowa:30 dkg
truskawek1/3 szkl.
cukrusok z 0,5
cytryny2 łyżki
żelatyny300 ml
śmietany 36%Zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam je do lodówki]. Foremki do tartaletek wysmarować
masłem, wyłożyć
ciastem , nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawić do wystygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej
wody, odstawić.
Truskawki,
cukier,
sok z cytryny podgrzać, wymieszać. Zmiksować i doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać
żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno i powoli dodawać do sosu
truskawkowego, delikatnie wymieszać.Masę
truskawkową wyłożyć na schłodzone tartaletki. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, do stężenia.Dowolnie udekorować.