ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z truskawkami

Tartaletki z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Wczoraj wieczorem robione....Sezon truskawkowy chyba już rozpoczęty..u mnie co prawda truskawki na działce jeszcze dojrzewają..ale wczoraj córce zachciało się truskawek i kupiłyśmy..a rzadko to robię..po prostu nie mam przekonania do takich owoców..zjadłam jedną i nie poczułam nawet smaku truskawki ...jednak co swoje z działki to swoje ..bez żadnej chemii itp.....no i niestety truskawki niby pięknie wyglądały..ale po powrocie do domu straciły już swoje "piękno"..i musiałam coś z nimi zrobić.. no i wybór padł na tartaletki z musem truskawkowym.Ciasto kruche może być białe..ale do ciasta kruchego dodałam kakao i kawę ...chociaż to nie jest konieczne .. Proste..i smaczne..można zrobić dużą tartę lub kilka tartaletek.
CIASTO:
1 ¼ szklanki mąki
0,5 szkl. cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
½ łyżeczki sody
szczypta soli
18 dkg margaryny
3 łyżki zimnej wody
Masa truskawkowa:
30 dkg truskawek
1/3 szkl. cukru
sok z 0,5 cytryny
2 łyżki żelatyny
300 ml śmietany 36%
Zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam je do lodówki]. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem , nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawić do wystygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawić.Truskawki, cukier, sok z cytryny podgrzać, wymieszać. Zmiksować i doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno i powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać.Masę truskawkową wyłożyć na schłodzone tartaletki. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, do stężenia.Dowolnie udekorować.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/06/tartaletki-z-truskawkami.html