Wykonanie
            Babka cytrynowa jest jedną z moich ulubionych babek. Idealna na zbliżającą się Wielkanoc. Pyszny 
cytrynowy smak idealnie komponuje się z filiżanką gorącej 
herbatki lub 
kawki. Na pewno zagości na moim świątecznym 
stole. Często taka babka polewana jest lukrem, jednak ja nigdy za nim nie przepadałam.

Składniki:200 g 
mąki200 g 
cukru200 g 
margaryny4 
jajkacytryna1 łyżeczka proszku1 łyżeczka 
sodyszczypta 
soliCytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. 
Margarynę roztopić i lekko wystudzić. 
Białka oddzielić od 
żółtek. 
Żółtka utrzeć z 
cukrem na puszystą masę. Do 
białek dodać szczyptę 
soli i ubić na sztywno. Do masy z 
żółtek dodać przesianą 
mąkę z proszkiem, skórkę i 
sok z cytryny oraz ubite 
białka. Na małych obrotach wymieszać do połączenia składników. Ciasto wlać do wysmarowanej formy na babkę. Piec 50-55 min w 180 st. C. Wyjmować z formy po wystudzeniu.
