Wykonanie
Babka cytrynowa jest jedną z moich ulubionych babek. Idealna na zbliżającą się Wielkanoc. Pyszny
cytrynowy smak idealnie komponuje się z filiżanką gorącej
herbatki lub
kawki. Na pewno zagości na moim świątecznym
stole. Często taka babka polewana jest lukrem, jednak ja nigdy za nim nie przepadałam.

Składniki:200 g
mąki200 g
cukru200 g
margaryny4
jajkacytryna1 łyżeczka proszku1 łyżeczka
sodyszczypta
soliCytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Margarynę roztopić i lekko wystudzić.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Do
białek dodać szczyptę
soli i ubić na sztywno. Do masy z
żółtek dodać przesianą
mąkę z proszkiem, skórkę i
sok z cytryny oraz ubite
białka. Na małych obrotach wymieszać do połączenia składników. Ciasto wlać do wysmarowanej formy na babkę. Piec 50-55 min w 180 st. C. Wyjmować z formy po wystudzeniu.