Wykonanie
Dzisiaj w odwiedziny wpada moja kuzynka. A chyba każdy wie, że tam gdzie spotykają się przynajmniej 2 kobiety nie może zabraknąć
trzech podstawowych rzeczy:
kawy, plotek i małego co nieco :) Podążając tym tropem postanowiłam przyszykować coś specjalnego- kruche babeczki
truskawkowo-
kokosowe oprószone prażonymi
migdałami. Deser prosty w wykonaniu, co prawda trochę czasochłonny, ale warto się pokusić.PS. Na pewno zostanie kilka sztuk do niedzielnej
kawy!

Składniki na
spody babeczek (25 sztuk):- 200 g
mąki- 100 g
masła- 50 g drobnego
cukru- szczypta
soli- 3 łyżki
wody- 1 łyżka
kakaoSkładniki na nadzienie:- 300 g
serka naturalnego- 2 łyżki
cukru pudru- 4 łyżek wiórek
kokosowych- 350 g
truskawek- 1 opakowanie
galaretki truskawkowej-* 1 łyżka
żelatyny- 2 łyżki
migdałów w płatkach* dodajemy tylko w sytuacje kiedy mus nie chce stężećWykonanie:Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego, z którego wykonamy
spody babeczek. Połowa babeczek będzie
kakaowa, więc składniki dzielimy na pół. Wysypujemy je na stolnicę dodając do jednej części
kakao. Mieszamy składniki, aż uzyskamy pożądaną konsystencję ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 min.Po wychłodzeniu ciasta wałkujemy je na grubość ok.4 mm. Wykładamy
ciastem foremki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st na 30 min . Po upieczeniu wyciągamy babeczki z foremek i odstawiamy do wystygnięcia.






Teraz czas na nadzienie. Możemy zacząć od przygotowania
owocowego musu. Do wysokiego naczynia przesypujemy umyte
truskawki (zostawiamy kilka sztuk do dekoracji) i blenderujemy. Następnie przygotowujemy
truskawkową galaretkę rozpuszczają ją w 1 szklance wrzątku, po wystudzeniu łączymy z musem
truskawkowym i czekamy aż
owocowy mus stężeje. Jeśli mus nie chce stężeć możemy rozpuścić 1 łyżkę
żelatyny we wrzątku i wlać ją do podgrzanego musu.
Serek natomiast mieszamy z
cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
Migdały prażymy na suchej, rozgrzanej patelni.Ostatnią czynnością jest przygotowanie babeczek. Na upieczone kruche
spody nakładamy po łyżce
truskawkowego musu, następnie
serek kokosowy i dekorujemy pokrojonymi w kostkę
truskawkami oraz uprażonymi
migdałami.



