ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z budyniem, truskawkami i galaretką

Biszkopt z budyniem, truskawkami i galaretką

nazwa

Wykonanie

Proste i w sumie szybkie do zrobienia ciasto..
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Dodatkowo
budyń [ u mnie malinowy ]
mleko do budyniu
galaretka [ u mnie wiśniowa]
truskawki
Oddzielić białka od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać . Białka [ posolone]ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkami. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 – 180 stopni C przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając mleko o 1/2 szklanki.Lekko przestudzony wylać na ostudzony biszkopt.Na ostudzony budyń ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-budyniem-truskawkami-i.html