Wykonanie



Składniki1 i 1/2 kostka
margarynymąka pszenna 1 szklanka
jaja 5 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
mleko 500 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżki
budyń 3 łyżkiszczypta
soliWykonanieMasa: 1.5 szklanki
mleka zagotować. Do kolejnej 0.5 szklanki dodać
mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki
mąki pszennej,
cukier i
budyń. Mieszając wlewać do zagotowanego
mleka. Odstawić do wystygnięcia. Utrzeć 1 kostkę Kasi na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu do
margaryny, ciągle ucierając. Ciasto: Zagotować 1.5 szklanki
wody z 0.5 kostki Kasi. Dodać szklankę
mąki pszennej. Mieszać aż masa będzie odstawać od łyżki. Odstawić do wystygnięcia. Zimną masę ucierać z
jajkami dodawanymi pojedynczo. Dodać
proszek do pieczenia,
sól. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto podzielone na dwie równe porcje piec przez 30 minut do jego zarumienienia. Wyjąć, wystudzić. Na jedną część wyłożyć przygotowaną masę. Przykryć drugą połówką ciasta. odstawić do lodówki do stężenia. Posypać
cukrem pudrem. Pokroić.Czujcie się jak w niebie. :)