Wykonanie
200 g
sera twarogowego tłustego200 g
masła200 g
mąki pszennej1 łyżka
miodu1 łyżka
cukru1
żółtkoNadzienie:100 g
czekolady mlecznej (1 tabliczka)1 szkl.
orzechów włoskich [
orzechy laskowe tarte Back Mit]½ łyżeczki
cynamonu1 łyżka
cukru½ łyżki
masłaDodatkowoodrobina
mleka i
białko z
jajka do smarowania rogalików
cukier do posypaniaCiasto
serowe:
ser twarogowy rozrobić widelcem z
żółtkiem,
miodem i
cukrem.
Mąkę przesiać na blat/stolnicę i posiekać razem z
masłem. Dodać
ser twarogowy i dalej siekać, aż składniki się połączą. Wyrobić ciasto rękoma (można podsypywać
mąką, gdyż ciasto wydaje się być lepiące, aczkolwiek nie przykleja się do rąk jak zwykłe ciasto kruche). Uformować kulę. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do zamrażarki na czas przygotowywania nadzienia (ok. 20 minut).Nadzienie:
orzechy włoskie zmielić (można blenderem), odstawić.
Czekoladę również rozdrobnić blenderem, aby miała konsystencję podobną do
orzechów (jednak będzie trochę bardziej lepiąca). Wymieszać
orzechy z
czekoladą, dodać pół łyżeczki
cynamonu. W rondelku rozpuścić
masło z
cukrem. Zdjąć z ognia i wsypać mieszankę
czekolady i
orzechów. Dobrze wymieszać (ciepło rondla i
masła sprawi, że powstanie gęsty, smarowny krem).Formowanie rogalików: wyjąć ciasto z zamrażarki. Blat/stolnicę oprószyć
mąką. Połowę ciasta rozwałkować tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32 cm . Koło przeciąć na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmarować nadzieniem (powinno go starczyć na 32 rogaliki) i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. To samo uczynić z drugą częścią ciasta.Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rogaliki na blasze.
Jajko rozmieszać z
mlekiem. Rogaliki posmarować (pędzelkiem) przygotowaną mieszaniną i posypać odrobiną
cukru. Piec w piekarniku (bez termoobiegu) rozgrzanym do 200 stopni C do zezłocenia. Wyjąć i ostudzić.