ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z dżemem malinowym i kruszonką

Drożdżówki z dżemem malinowym i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Pyszne drożdżówki z dżemem malinowym i kruszonką ..w kształcie serc...zdjęcie trochę byle jakie..tzn..drożdżówki nie wyglądają tak jak powinny.. zapomniałam zrobić zdjęcia tego samego dnia..całe szczęście, że na drugi dzień zostało chociaż jedno serce i małe serduszka...a wiadomo..że świeże drożdżówki z kruszonką wyglądają o wiele lepiej ..
50 dkg mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
80 g rozpuszczonej margaryny
70 g cukru
1 jajko
Kruszonka:
10 dkg mąki
7 dkg cukru
1 cukier waniliowy
65 g rozpuszczonej margaryny
25 g tartych migdałów BackMit
dodatkowo
dżem malinowy
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i wlać odrobinę letniego mleka, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie miksując wlać resztę letniego mleka, rozpuszczoną margarynę i dodać jajko. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. [ Ja wyręczyłam się automatem do chleba] . Ciasto rozwałkować, foremką wycinać serca, w połowie serc wyciąć mniejsze serca. Składać po dwa serca [ jedno całe i jedno wycięte] smarując brzeg roztrzepanym żółtkiem.W wyciętym środku włożyć dżem , posypać kruszonką.Wycięte małe serduszka można posypać kruszonką i upiec lub zagnieść ciasto ponownie i wykrawać serca. Piec w uprzednio nagrzanym do 170° piekarniku ok.35 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/02/drozdzowki-z-dzemem-malinowym-i.html