Wykonanie
Pyszne drożdżówki z
dżemem malinowym i kruszonką ..w kształcie
serc...zdjęcie trochę byle jakie..tzn..drożdżówki nie wyglądają tak jak powinny.. zapomniałam zrobić zdjęcia tego samego dnia..całe szczęście, że na drugi dzień zostało chociaż jedno
serce i małe serduszka...a wiadomo..że świeże drożdżówki z kruszonką wyglądają o wiele lepiej ..

50 dkg
mąki pszennej40 g świeżych
drożdży250 ml letniego
mleka80 g rozpuszczonej
margaryny70 g
cukru1
jajkoKruszonka:10 dkg
mąki7 dkg
cukru1
cukier waniliowy65 g rozpuszczonej
margaryny25 g tartych
migdałów BackMitdodatkowo
dżem malinowyMąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć
drożdże, posypać łyżeczką
cukru i wlać odrobinę letniego
mleka, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie miksując wlać resztę letniego
mleka, rozpuszczoną
margarynę i dodać
jajko. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. [ Ja wyręczyłam się automatem do
chleba] . Ciasto rozwałkować, foremką wycinać
serca, w połowie
serc wyciąć mniejsze
serca. Składać po dwa
serca [ jedno całe i jedno wycięte] smarując brzeg roztrzepanym
żółtkiem.W wyciętym środku włożyć
dżem , posypać kruszonką.Wycięte małe serduszka można posypać kruszonką i upiec lub zagnieść ciasto ponownie i wykrawać
serca. Piec w uprzednio nagrzanym do 170° piekarniku ok.35 minut.
