Wykonanie
Składniki:0,5kg
mąki pszennej1
margaryna2
jajka5dkg
drożdży0,5 szklanki
mleka2 łyżki
cukrucukier waniliowy (16g)
czekoladaPrzygotowanie:W lekko podgrzanym
mleku rozpuszczamy
drożdże.
Mąkę wyrabiamy z
margaryną,
jajkami i
cukrem. Następnie dodajemy zaczyn z
drożdży,
cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Gotowe ciasto wstawiamyna około 2 godziny do lodówki lub na pół godziny do zamrażalnika.Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy cienko na kształt koła i dzielimyna 8 trójkątów. Na każdy nakładamy łyżkę
czekolady i zwijamy. Układamy na blaszcewyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po przestygnięciuposypujemy
cukrem pudrem. Z podanej porcji wychodzą 32 rogaliki.Kamila