ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ciasta drożdżowe nigdy nam się nie znudzą. Najpyszniejsze są drożdżowe placki z owocami oraz strucle z różnymi nadzieniami. Sezon owocowy trwa, więc szkoda byłoby zmarnować wspaniałą okazję do “wyczarowania” czegoś pysznego na niedzielę.
Zapraszam na puszysty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką.
Składniki na ciasto:
500 gr mąki pszennej
21 gr drożdży świeżych
175 ml letniego mleka
2 jajka
70 gr roztopionego masla/ margaryny
85 gr cukru
Cukier waniliowy
Otarta skórka z cytryny
Kruszonka:
65 gr zimnego masla/margaryny
100 gr mąki
60 gr cukru
1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki wyrabiamy na kruszonkę.
Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Blaszkę o wymiarach 23×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wykładamy ciasto. Truskawki myjemy w szypułkach, potem suszymy ręcznikiem najlepiej papierowym, kroimy na pół. Na na cieście układamy na przemian w ukośnych pasach połówki truskawek i kruszonkę. Ciasto odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut
Smacznego!
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/06/ciasto-drozdzowe-z-truskawkami-i.html