ßßß
Ciasta drożdżowe nigdy nam się nie znudzą. Najpyszniejsze są drożdżowe placki z owocami oraz strucle z różnymi nadzieniami. Sezon owocowy trwa, więc szkoda byłoby zmarnować wspaniałą okazję do “wyczarowania” czegoś pysznego na niedzielę.Zapraszam na puszysty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką.
Składniki na ciasto:500 gr mąki pszennej21 gr drożdży świeżych175 ml letniego mleka2 jajka70 gr roztopionego masla/ margaryny85 gr cukruCukier waniliowyOtarta skórka z cytrynyKruszonka:65 gr zimnego masla/margaryny100 gr mąki60 gr cukru1 cukier waniliowyWszystkie składniki wyrabiamy na kruszonkę.
Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Blaszkę o wymiarach 23×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wykładamy ciasto. Truskawki myjemy w szypułkach, potem suszymy ręcznikiem najlepiej papierowym, kroimy na pół. Na na cieście układamy na przemian w ukośnych pasach połówki truskawek i kruszonkę. Ciasto odstawiamy na 30 minut do napuszenia.Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30-35 minutSmacznego!