Wykonanie
Ciasta drożdżowe nigdy nam się nie znudzą. Najpyszniejsze są
drożdżowe placki z
owocami oraz
strucle z różnymi nadzieniami. Sezon
owocowy trwa, więc szkoda byłoby zmarnować wspaniałą okazję do “wyczarowania” czegoś pysznego na niedzielę.Zapraszam na puszysty drożdżowiec z
truskawkami i kruszonką.

Składniki na ciasto:500 gr
mąki pszennej21 gr
drożdży świeżych175 ml letniego
mleka2
jajka70 gr roztopionego masla/
margaryny85 gr
cukruCukier waniliowyOtarta
skórka z cytrynyKruszonka:65 gr zimnego masla/margaryny100 gr
mąki60 gr
cukru1
cukier waniliowyWszystkie składniki wyrabiamy na kruszonkę.

Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z
drożdży.
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego
mleka. Dodajemy łyżeczkę
cukru, łyżkę
mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z
drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Blaszkę o wymiarach 23×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wykładamy ciasto.
Truskawki myjemy w szypułkach,
potem suszymy ręcznikiem najlepiej papierowym, kroimy na pół. Na na cieście układamy na przemian w ukośnych pasach połówki
truskawek i kruszonkę. Ciasto odstawiamy na 30 minut do napuszenia.Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30-35 minutSmacznego!