ßßß Cookit - przepis na Ryba w sosie pieczarkowo-pomidorowym

Ryba w sosie pieczarkowo-pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Taką rybę robiłam na Wigilię..robiłam po raz pierwszy...wcześniej robiłam podobną rybę ale z warzywami..Jest pyszna polecam...i przypominam , że c zytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy w Hurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę...ja właśnie do tej ryby wykorzystałam kilka produktów dostępnych w tym sklepie...gorąco polecam , bo warto..
dowolna ryba
sok z cytryny
2 jajka
3 łyżki mąki
bułka tarta
sól morska
pieprz czarny
Sos
0,5 kg pieczarek
4 cebule
kilka łyżek ketchupu
mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub pomidory rozdrobnione
olej z ryżu
1 łyżka octu
listek laurowy , ziele angielskie
sól
różowy pieprz ziarnisty w zalewie
Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą.Kawałki ryby panierować w mące , jajku i bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki w plasterki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju,dodać pieczarki i dusić około 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory rozdrobnione,ketchup, ocet i przyprawy.Dusić razem jeszcze około 5 minut.W pojemniku układać na przemian rybę z sosem pieczarkowo-pomidorowym.Odstawić do wystudzenia.Najlepsze na drugi dzień.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/01/ryba-w-sosie-pieczarkowo-pomidorowym.html