ßßß Cookit - przepis na Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba w zalewie pomidorowej

nazwa

Wykonanie

Karnawał sprzyja spotkaniom towarzyskim dlatego z pewnością przyda się przepis na taką rybę, którą można przygotować nawet kilka dni wcześniej. Ryba najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach, ale można ja przechowywać w lodówce znacznie dłużej. Z podanej proporcji wyszedł mi 1 litrowy słoik ryby.
Składniki:
1 szklanka wody
3 łyżki octu
1 mały koncentrat pomidorowy
3 łyżki ketchupu
1 1/2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju
3 cebule
liść laurowy, ziele angielskie, sól
3-4 płaty ryby np. morszczuka
1 jajko + mąka
Zagotować wodę, cukier, ocet, olej, sól, liście, ziele. Do gotującej się wody dodać pokrojoną w krążki cebulę. Dodać ketchup i koncentrat i ponownie zagotować. Rybę pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i jajku, usmażyć. W dużym słoiku ułożyć ryby warstwami, zalać gorącą zalewą i odstawić na kilka dni.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2015/01/Ryba-w-zalewie-pomidorowej.html