ßßß
Składniki:ryby 1,5 kgsólmąka do panierowaniaolej do smażeniacebula 3liść laurowy 4ziele angielskiekoncentrat pomidorowy 1 (190g)keczup pikantny 200 mlcukier 3 łyżkiocet ok. 75 mlwoda 4 szklankiWykonanie:
Ryby sprawić, umyć, większe sztuki pokroić w dzwonka, posolić i odstawić na jakiś czas.
Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z obu stron na złoto.
Poukładać w słoikach.Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na lekko brązowy kolor.
Rozłożyć na rybę w słoikach tak, aby w każdym była mniej więcej taka sama ilość.
Wodę wymieszać z keczupem, koncentratem i octem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier i zagotować. Doprawić solą do smaku. Gorącym sosem zalać ryby w słoikach i mocno zakręcić.Odstawić w chłodne miejsce do góry dnem, do ostygnięcia.