ßßß Cookit - przepis na Bigos według Ewy Wachowicz

Bigos według Ewy Wachowicz

nazwa

Wykonanie

Ten bigos robiłam kilka dni przed Świętami...wiadomo...im dłużej go się gotuje,podgrzewa ..tym bardziej jest smaczny...Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne rodzaje mięs...i im więcej tym smaczniej...ja dodatkowo bigos doprawiłam przyprawą do bigosu z Tytki Smaku, która nadała bigosowi specyficznego zapachu..no i smaku również...Mięsa podsmażałam na oleju z ryżu, który można kupić tutaj ..mam nadzieje, że pamiętacie i nie muszę przypominać o 25 % zniżce na zakupy w Hurtowni Oliwy ..a warto kupić np. taki olej albo inne produkty..
75 dag białej kapusty
75 dkg kiszonej kapusty
2 duże cebule
1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku
1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna)
1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 g suszonych grzybów
2-3 liście laurowe
kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki
2 łyżki oleju z ryżu
sól
pieprz
przyprawa do bigosu
Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Gotować do miękkości.
Białą kapustę posiekać, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Wodę odlać. Na patelni na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Jak się zezłoci, dodać ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (trzeba je posiekać w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotować do miękkości. Ugotowane kapusty połączyć ze sobą. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób itd pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec dolać czerwone wino. Jeśli bigos jest mało kwaśny, doprawić pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/bigos-wedug-ewy-wachowicz.html