ßßß
Cookit - przepis na Gruszkowo-jabłkowa pokusa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Gruszkowo-jabłkowa pokusa
Składniki
Śmietanka
Mleko
Gruszka
Jabłko
Mąka
Sok z cytryny
Jajko
Żółtko
Margaryna
Cukier puder
Śmietana
Proszek do pieczenia
Wykonanie
Przepis ze starej gazetki Przyślij przepis - Ciasta na lato..U mnie to akurat na początek jesieni ..
2 budynie
śmietankowe
3 szkl.
mleka
1 kg
gruszek
[ dałam dodatkowo jeszcze
jabłka
]3 szkl.
mąki
2 łyżki
soku z cytryny
1
jajko
2
żółtka
25 dkg
margaryny
3/4 szkl.
cukru pudru
2 łyżki
śmietany
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Z
mąki
,
margaryny
,
żółtek
i
jajka
,
cukru
i
śmietany
i
proszku do pieczenia
zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na blaszce [ u mnie tortownica],a drugą część włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika .
Budyń
ugotować na
mleku
.
Gruszki
i
jabłka
obrać i zetrzeć na tarce.Skropić
sokiem z cytryny
.Wyłożyć na ciasto i zalać
budyniem
.Na
budyń
zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 45 minut w 200 stopniach.Wystudzić , posypać
cukrem pudrem
lub polać polewą.
Źródło:
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/09/1478-gruszkowo-jabkowa-pokusa.html
Przepisy powiązane
Szarlotka idealna, z budyniem
Szarlotka z budyniem
Nocne zabawy z wałkiem i ciastka w kratkę
Szarlotka z budyniem
KRUCHE CIASTO Z CZERWONYMI JABŁKAMI
Składniki powiązane (0)