ßßß Cookit - przepis na Gruszkowo-jabłkowa pokusa

Gruszkowo-jabłkowa pokusa

nazwa

Wykonanie

Przepis ze starej gazetki Przyślij przepis - Ciasta na lato..U mnie to akurat na początek jesieni ..
2 budynie śmietankowe
3 szkl.mleka
1 kg gruszek [ dałam dodatkowo jeszcze jabłka]
3 szkl. mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 jajko
2 żółtka
25 dkg margaryny
3/4 szkl.cukru pudru
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z mąki, margaryny , żółtek i jajka, cukru i śmietany i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na blaszce [ u mnie tortownica],a drugą część włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika .
Budyń ugotować na mleku.
Gruszki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce.Skropić sokiem z cytryny.Wyłożyć na ciasto i zalać budyniem.Na budyń zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 45 minut w 200 stopniach.Wystudzić , posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/09/1478-gruszkowo-jabkowa-pokusa.html