Wykonanie
Zaległy przepis..znów sporo mam takich przepisów...brak czasu niestety nie pozwala na ich opublikowanie..ale pomału postaram się je opisywać i Wam pokazywać..Jestem zła sama na siebie..i to już kolejny raz...pstrykam zdjęcia..
potem je oglądam..wybieram najlepsze [choć to różnie bywa..nie zawsze uda się takie zrobić..] ..a pozostałe kasuję...no i w tym przypadku też tak było..ale okazało się..że skasowałam wszystkie zdjęcia z gotowej potrawy..tak więc efektu końcowego brak..ale muszę przyznać, że dodatek
kapusty do
mięsa mielonego...troszkę mnie zdziwił..ale było pysznie..Przepis cytuję z książki Kuchnia Polska..Jako dodatek u mnie był
makaron fettucine Czaniecki ..z
pomidorem,
szpinakiem i
kurkumą..troszkę był pokruszony[taki już dostałam ].
Makaron Al.'italiana 100% semoliny do jego produkcji używa się najwyższej jakości semoliny, czyli
kaszki z pszenicy twardej "durum" oraz
wody.
50 dag
mielonego mięsa mieszanego25 dag
marchewki25 dag
cebuli25 dag
selera25 dag
kapusty5 dag
margaryny3 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
ziół prowansalskichprzyprawa do zup w płynie
sok z cytrynysól,
pieprzJarzynki drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić
sokiem z cytryny i wymieszać. W rondelku rozgrzać tłuszcz, wrzucić
mięso i dusić na małym ogniu, stale mieszając, około 5 minut. Dodać rozdrobnione jarzynki. Koncentrat wymieszać z połową szklanki
wody,
ziołami prowansalskimi i
przyprawą do zup, dodać do
mięsa, dobrze wymieszać i dusić około 30 minut na małym ogniu, często mieszając. Doprawić. Podawać z
ryżem na sypko, średnim
makaronem (świderki, kolanka) lub
ziemniakami puree. [ U mnie z
makaronem Fettuccine Czaniecki].