ßßß Cookit - przepis na Paciaja mazowiecka i makaron Czaniecki

Paciaja mazowiecka i makaron Czaniecki

nazwa

Wykonanie

Zaległy przepis..znów sporo mam takich przepisów...brak czasu niestety nie pozwala na ich opublikowanie..ale pomału postaram się je opisywać i Wam pokazywać..
Jestem zła sama na siebie..i to już kolejny raz...pstrykam zdjęcia..potem je oglądam..wybieram najlepsze [choć to różnie bywa..nie zawsze uda się takie zrobić..] ..a pozostałe kasuję...no i w tym przypadku też tak było..ale okazało się..że skasowałam wszystkie zdjęcia z gotowej potrawy..tak więc efektu końcowego brak..ale muszę przyznać, że dodatek kapusty do mięsa mielonego...troszkę mnie zdziwił..ale było pysznie..Przepis cytuję z książki Kuchnia Polska..
Jako dodatek u mnie był makaron fettucine Czaniecki ..z pomidorem, szpinakiem i kurkumą..troszkę był pokruszony[taki już dostałam ].
Makaron Al.'italiana 100% semoliny do jego produkcji używa się najwyższej jakości semoliny, czyli kaszki z pszenicy twardej "durum" oraz wody.
50 dag mielonego mięsa mieszanego
25 dag marchewki
25 dag cebuli
25 dag selera
25 dag kapusty
5 dag margaryny
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
przyprawa do zup w płynie
sok z cytryny
sól, pieprz
Jarzynki drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. W rondelku rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i dusić na małym ogniu, stale mieszając, około 5 minut. Dodać rozdrobnione jarzynki. Koncentrat wymieszać z połową szklanki wody, ziołami prowansalskimi i przyprawą do zup, dodać do mięsa, dobrze wymieszać i dusić około 30 minut na małym ogniu, często mieszając. Doprawić. Podawać z ryżem na sypko, średnim makaronem (świderki, kolanka) lub ziemniakami puree. [ U mnie z makaronem Fettuccine Czaniecki].
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/08/1408paciaja-mazowiecka-i-makaron.html