Wykonanie
Robiąc
ciasto drożdżowe [ tzn.robił to automat do
chleba] myślałam o tradycyjnej pizzy,ale jak wyjęłam ciasto z automatu i zaczęłam je rozwałkowywać wpadłam na inny pomysł..i oto są mini pizzerinki pieczone w foremce na mufinki.

300 ml ciepłej
wody1 łyżka
oliwy0,5 łyżki
soli0,5 kg
mąki25 g
drożdży świeżych4
parówkikilka plastrów
sera żółtegokilka plastrów
kiełbasy,
szynki itpkilka paseczków
papryki1
żółtko1 łyżeczka
wodyZ
drożdży ,
wody, 2-3 łyżek
mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.Następnie dodać resztę
mąki,
sól,
oliwę i wyrobić ciasto.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.[ u mnie ciasto rosło i było zagniatane w automacie do
chleba].Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posypać szczyptą
soli.Wzdłuż dłuższego
boku ułożyć
parówki , rozłożyć również plastry
kiełbasy,
sera i paseczki
papryki.Całość zwinąć wzdłuż dłuższego
boku w ciasną roladę.Pociąć na kilku centymetrowe kawałki [ u mnie wyszło 24 takie kawałki],ułożyć w foremce na mufinki. Posmarować rozmąconym
żółtkiem z
wodą i odstawić na 20 minut. Piec około 25-30 minut w temp. 190 st, aż będą złotobrązowego koloru.