Wykonanie

Przepis na to ciasto podpatrzyłam u Kingi ..u niej to ciasto wygląda bardzo pysznie..u mnie ciut mniej..i moje jest ciut inne...ale również smaczne..ja dałam inne
piwo..bez
miodu..i moje ciasto nie było aż tak słodkie...więc ilość
cukru zależy też od
piwa...20 dkg
cukru [ można dać więcej]60 g
kakao25 dkg
margaryny250 ml
ciemnego piwa140 ml
śmietany 18%2
jajkanasiona z 1/2
laski wanilii27,5 dkg
mąki pszennej2 łyżeczki
sodypolewa biała Helio
kukurydza do prażenia
Marsylposypka czekoladowaW rondelku podgrzewać
piwo z
masłem do jego roztopienia.Do ciepłej masy dodać
cukier i
kakao i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę,
jajka i wydrążone z 1/2
laski wanilii ziarenka miksować ok 5-6 min aż powstanie biała masa.Do masy jajecznej dodać wystudzoną
piwna masę i dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszaną z
sodą przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o średnicy ok 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 50 min w temp 180 C z funkcją grzania góra-dół. Ciasto będzie dobre kiedy patyczek będzie suchy. Wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto polać polewą i udekorować świeżym solonym popcornem i posypać posypką.


