ßßß
Składniki:200 g cukru60 g kakao250 g masła250 ml ciemnego piwa ja użyłam takiego które kupiłam w Żabce TUTAJ140 ml śmietany 18%2 jajkanasiona z 1/2 laski wanilii275 g mąki pszennej2 łyżeczek sodyPrzygotowanie:1. W rondelku podgrzej piwo z masłem (do jego roztopienia).2. Dodaj do ciepłej masy cukier i kakao. Odstaw do wystudzenia.3. Śmietanę 18 %, jajka i wydrążone z 1/2 laski wanilii ziarenka miksuj ok 5-6 min aż powstanie biała masa.4. Do masy jajecznej dodaj wystudzoną piwna masę i dokładnie wymieszaj.5. Make wymieszaj z sodą i przesiej ją do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy o średnicy ok 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 50 min w temp 180 C z funkcja grzania góra-dół. (sprawdź ciasto patyczkiem czy nie jest surowe, jeżeli tak trzymaj do momentu kiedy patyczek będzie suchy). Wystudzić na kratce.
Składniki na frosting:100 g miękkiego masła200 g serka śmietankowego do kanapek100 g cukru pudru2 łyżki soku z cytryny.Przygotowanie:1. masło utrzeć z serkiem na gładką masę.2. Dodawać stopniowo cukru pudru cały czas mieszając.3. Pod koniec dodać sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli jest za płynne daj na chwilkę do lodówki.
Na wystudzone ciasto wyłóż frosting i udekoruj świeżym solonym popcornem.
Smacznego:)