Wykonanie
Ostatnio w przepisach na blogu dominuje
czekolada. Chyba tak wpływa na mnie jesienna aura ;-). I znowu kontrasty. Czarne i białe. Bo to ciasto jest naprawdę koloru extra czarnego. Jest mokre, wilgotne, ale nie w ten sposób jak brownies. Jak najlepsza babka czekoladowa, mięsista i aromatyczna. Z lekko wyczuwalnym aromatem ciemnego irlandzkiego
piwa. Piekłam w formie z kominem, podałam z
polewą czekoladową i domową frużeliną
wiśniową . Autorka przepisu, Nigella, na wierzch położyła frosting z
serka kremowego philadelphia, na który przepis również zamieściłam poniżej (może ktoś będzie zainteresowany). Bardzo polecam!Składniki:250 ml
ciemnego piwa Guinness250 g
masła75 g
kakao400 g drobnego
cukru do wypieków*142 ml kwaśnej
śmietany min. 18%2
jajka1 łyżka ekstraktu z
wanilii275 g
mąki pszennej2,5 łyżeczki
sody oczyszczonej**Do szerokiego garnuszka wlać
piwo. Dodać pokrojone
masło i podgrzewać, aż się rozpuści w
piwie. Zdjąć z palnika, do ciepłej mieszanki dodać przesiane
kakao i
cukier, wymieszać.W osobnej misie, mikserem, ubić kwaśną
śmietanę,
jajka i
wanilię. Wlać do mieszanki
piwnej (może być ciepła, lecz nie gorąca) i krótko zmiksować, do połączenia składników. Dodać przesianą
mąkę wymieszaną z
sodą oczyszczoną, wymieszać szpatułką.Formę o średnicy 23 cm (lub formę z kominem) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekolady40 g
masłaMasło roztopić w niewielkim garnuszku z grubym dnem. Dodać połamaną
czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia, w razie potrzeby ściągając garnuszek z palnika. Po lekkim ostudzeniu/zgęstnieniu polać wierzch ciasta.Frosting z
serka kremowego philadelphia (opcjonalnie, wg pomysłu autorki):300 g
serka philadelphia150 g
cukru pudru125 ml
śmietany kremówki 36% (w UK: whipping cream lub double cream)Delikatnie ubić
serek philadelphia, dodać przesiany
cukier puder, dalej ubijając. Dodać kremówkę, znowu lekko ubić do uzyskania smarownej konsystencji. Frosting wyłożyć na wystudzone ciasto w taki sposób, by przypominał piankę na
piwie ;-).*
cukru wg mnie jest zbyt dużo; fakt, Guinness nadaje ciastu goryczy, ale mi wystarczyło około 300 g drobnego
cukru (warto spróbować surowego ciasta przed pieczeniem)** w cieście
soda jest niestety zbyt mocno wyczuwalna, ja bym zmniejszyła jej ilość do 2 łyżeczek, ale decyzję pozostawiam WamSmacznego :-)
Przepis Nigelli Lawson z 'Feast'.