Wykonanie
Ciasto ekstremalnie
czekoladowe o bardzo głęboko ciemnym niemalże czarnym kolorze. Zawdzięcza go dodatkowi
ciemnego piwa guinness. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i mięsiste jednak nie zbite :) Przepis Nigelli z uwagami znalezionymi na blogu Moje Wypieki . Ciasto zdecydowałam się podać z warstwą kremu na bazie
serka mascarpone i
śmietany kremówki (co miało imitować piankę na
ciemnym piwie) oraz polać frużeliną
owocową (klik). Polecam Wam baaardzo :)Składniki:250 ml
ciemnego piwa guinness (lub innego ciemnego jak np. okocim porter)250g
masła75g
kakao300g
cukru140 ml kwaśnej
śmietany minimum 18%2
jajka1 łyżka ekstraktu
waniliowego (klik)275g
mąki pszennej2 łyżeczki
sodyW szerokim rondelku umieścić pokrojone drobno
masło i
piwo. Podgrzewać uważając jednak by się nie zagotowało. Zdjąć z ognia i wsypać
cukier oraz przesiane (!)
kakao. W osobnym naczyniu ubić kwaśną
śmietanę z
jajkami i ekstraktem. Wlać do mieszanki
piwnej (może byc ciepła lecz nie gorąca) i wymieszać dokładnie, a następnie dodać
mąkę (przesianą i wymieszaną z
sodą). Wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Wlać do niej ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45-60 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone wystudzic na kratce.Składniki na krem:250g
serka mascarpone200ml
śmietany kremówki2-3 łyżki
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier i nadal ubijać. Następnie dodać
serek i miksować jeszcze chwilę do momentu ubicia na sztywno. Kremem wyłożyć na wierzch ciasta.Podawać dodatkowo z frużeliną
owocową (klik).Smacznego.