Wykonanie
Już niedługo Halloween . Zagraniczne upodobanie do strachów, potworów, przebierania się za monstra i zabawy w klimatach
rodem z horroru cieszą się w Polsce coraz większym zainteresowaniem. Jeszcze wprawdzie nikt nie biega po ulicach krzycząc: „Cukierek, albo psikus!”, ale nie wiadomo, jak sytuacja będzie wyglądała za kilka lat. Nie jestem zwolenniczką przejmowania obcych świąt oraz obyczajów, ale ten jest wyjątkowo pocieszny. Nie ukrywam, że najbardziej podoba mi się kulinarne oblicze Halloween. Uwielbiam kulturę gotycką oraz horrory, a to święto
daje możliwość wykorzystania tego w kuchni. Zapraszam zatem na pachnące,
dyniowe ciasteczka w kształcie
Jack-o’-lantern . A już niedługo kolejne straszne przysmaki, a także historia Halloween.150 g musu z dyni120 g
mąki pszennej75 g
cukru60 g
masła2
jajka1 łyżka stołowa
śmietany1 łyżka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
sodyW rondelku rozpuszczamy
masło. Następnie dodajemy
cukier,
jajka ekstrakt
waniliowy, łyżkę
śmietany i dokładnie mieszamy. Kolejnym składnikiem jest mus z dyni. Na sam koniec dosypujemy
mąkę pszenną z łyżeczką
sody. Mieszaninę ponownie mieszamy po czym rozlewamy do foremek w kształcie dyni.
Ciasteczka pieczemy przez 23-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.