Wykonanie
To już ostatnie chwile dostępności świeżych
malin . Musiałam to wykorzystać. Z dodatkiem tych przepysznych aromatycznych
owoców przygotowałam niskie,
jogurtowe ciasto przyozdobione świeżymi
malinami i
cukrem pudrem. Placek rozszedł się w mgnieniu oka.250-300 g
malin200 g
mąki pszennej140 g
cukru110 g
jogurtu bałkańskiego100 g
masła4
jajka1 łyżka ekstraktu
waniliowego1/2 łyżeczki
sodyJajka ubijamy z
cukrem oraz ekstraktem
waniliowym, po czym dodajemy je do rozpuszczonego
masła. Następnie dorzucamy
jogurt i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy przesianą przez sito
mąkę oraz
sodę. Ponownie mieszamy. Masę wylewamy do formy wysmarowanej
masłem. Na wierzchu ciasta rozsypujemy
maliny. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy
cukrem pudrem.