Wykonanie
Lubię robić
ciasteczka, razem z Juniorem mamy z tego wielką frajdę. Jak zobaczyłam
ciasteczka sezamowe u Justyny z bloga Ciastkarnia na kruchm spodzie, to wiedziałam, że je zrobię. Fajne
ciasteczka i zdrowe.
Sezam jest bardzo zdrowy, zawiera lecytynę, która pozytywnie wpływa na nasze szare komórki a także są pełne witamin A, E, B a także magnez, potas, wapń, żelazo.Wykorzystałam
sezam, który dostałam od firmy Targroch . Mają dużo fajnych i zdrowych produktów w swojej ofercie, które Wam polecam.Junior zabrał te
ciasteczka ze sobą do szkoły na drugie śniadanie a ja do pracy.Zapraszam :-)Składniki:- 250 g
mąki pszennej- 150 g
masła- 60 g
cukru- 2 łyżki
jogurtu- 2
jajka- 150 g
sezamu Targroch- 1 łyżeczka
sodyWykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko, najlepiej na stolnicę. Dodać
cukier,
sezam i
sodę. Zrobić dziurkę w
mące i wlać roztopione i przestudzone
masło i zagnieść. Na koniec wbić roztrzepane
jaja i
jogurt, zagnieść ze sobą. W razie potrzeby podsypać
mąką, bo ciasto może odrobinę się kleić. Podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość około 4 cm i wycinać
ciasteczka. Mi wyszło ponad 40 sztuk.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni przez 20 minut. Studzić na kratce, przełożyć do pojemnika. Ja przechowywałam te
ciasteczka 5 dni. Super nadają się na drugie śniadanie do szkoły, przekąskę lub podwieczorek.Smacznego :-)