Wykonanie
Bułeczki, które w tym tygodniu
będę piekła niemal codziennie ;-), rozeszły się w tempie ekspresowym. Miękkie, bardzo puszyste, delikatne, pachnące
jogurtem bułki. Doskonałe na śniadanie!Składniki na 12 dużych bułeczek:500 g
mąki pszennej (lub
mąki pszennej chlebowej)1 łyżka
cukru1,5 łyżeczki
soli7 g
drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g
drożdży świeżych200 g
jogurtu (np. naturalnego, greckiego)120 ml
mleka1
jajko60 g
masła, roztopionegoDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody lub
mleka, do posmarowania
sezam do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrobić i podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułeczki. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można kłaść w niewielkich odległościach od siebie, by podczas pieczenia się zetknęły), przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić ponownie do podwojenia objętości, na około 30 - 40 minut.Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać
sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Przepis podany przez Margot na forum Cincin, znaleziony przeze mnie na blogu
Atinki .