ßßß
 
            
         Składniki:– 1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego;– 2/3 szklanki mleka;– 1/4 szklanki wody źródlanej;– 2 łyżki roztopionego masła;– 1 łyżka cukru;– 1 łyżka soli;– 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej;– 1 łyżeczka drożdżyNa wierzch:– 1 jajko;– 2 łyżki śmietany 30%;– sezam do posypaniaWykonanie:Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować bochenek lub dwa małe bochenki. Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki, posypać nasionami.Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni, potem zmniejszyć do 190 stopni i piec jeszcze 20 minut.Studzić na kratce.Smacznego
Składniki:– 1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego;– 2/3 szklanki mleka;– 1/4 szklanki wody źródlanej;– 2 łyżki roztopionego masła;– 1 łyżka cukru;– 1 łyżka soli;– 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej;– 1 łyżeczka drożdżyNa wierzch:– 1 jajko;– 2 łyżki śmietany 30%;– sezam do posypaniaWykonanie:Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować bochenek lub dwa małe bochenki. Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki, posypać nasionami.Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni, potem zmniejszyć do 190 stopni i piec jeszcze 20 minut.Studzić na kratce.Smacznego