ßßß
Lubię robić ciasteczka, razem z Juniorem mamy z tego wielką frajdę. Jak zobaczyłam ciasteczka sezamowe u Justyny z bloga Ciastkarnia na kruchm spodzie, to wiedziałam, że je zrobię. Fajne ciasteczka i zdrowe. Sezam jest bardzo zdrowy, zawiera lecytynę, która pozytywnie wpływa na nasze szare komórki a także są pełne witamin A, E, B a także magnez, potas, wapń, żelazo.Wykorzystałam sezam, który dostałam od firmy Targroch . Mają dużo fajnych i zdrowych produktów w swojej ofercie, które Wam polecam.Junior zabrał te ciasteczka ze sobą do szkoły na drugie śniadanie a ja do pracy.Zapraszam :-)Składniki:- 250 g mąki pszennej- 150 g masła- 60 g cukru- 2 łyżki jogurtu- 2 jajka- 150 g sezamu Targroch- 1 łyżeczka sodyWykonanie:Mąkę przesiać przez sitko, najlepiej na stolnicę. Dodać cukier, sezam i sodę. Zrobić dziurkę w mące i wlać roztopione i przestudzone masło i zagnieść. Na koniec wbić roztrzepane jaja i jogurt, zagnieść ze sobą. W razie potrzeby podsypać mąką, bo ciasto może odrobinę się kleić. Podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość około 4 cm i wycinać ciasteczka. Mi wyszło ponad 40 sztuk. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni przez 20 minut. Studzić na kratce, przełożyć do pojemnika. Ja przechowywałam te ciasteczka 5 dni. Super nadają się na drugie śniadanie do szkoły, przekąskę lub podwieczorek.Smacznego :-)
