Wykonanie
Król wśród serników! Rozpływający się w ustach sernik nowojorski to prostota i klasa w jednym. Wyjątkowo łatwy w przygotowaniu - wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Dodatek startej
skórki cytrynowej nadaje mu posmak tradycyjnego sernika, bo konsystencja na pewno tradycyjna nie jest. Sernik jest niezwykle kremowy i aksamitny, dzięki kąpieli
wodnej, w której jest pieczony. Jestem przekonana, że przypadnie Wam do gustu:) Wypiek ze specjalną dedykacją dla Ani;) Gorąco polecam!SKŁADNIKI na masę
serową:1 kg
sera śmietankowego mielonego w wiaderku (ja użyłam "Naturalnego" Delfiko, do kupienia np. w Netto)250 g
cukru4
jajka1
żółtko4 łyżki
mąki pszennejskórka otarta z 1,5
cytryny3 łyżeczki
soku z cytrynyziarenka z 1
laski waniliiSKŁADNIKI na spód:170 g
ciastek Digestive90 g
masłaSKŁADNIKI na polewę:200 g kwaśnej gęstej
śmietany 18%2 czubate łyżeczki
cukru pudruskórka otarta z 0,5
cytrynyWYKONANIE:Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową (tylko dno). Z zewnątrz
owiń formę folią, kilka
razy, bardzo szczelnie, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.SPÓD:
Ciastka umieść w malakserze i zmiel na piasek.
Masło roztop w małym garnuszku i dodaj do
ciastek. Zmiksuj całość.Masę
ciasteczkową przełóż do formy, porządnie i równo wyłóż nią jej dno.Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.POLEWA:Wszystkie składniki wymieszaj łyżką dobrze na gładko. Trzymaj w lodówce, aż sernik się upiecze i ostudzi.MASA SEROWA:Do miski przełóż
ser,
cukier,
jajka,
żółtko,
mąkę, skórkę i
sok z cytryny oraz ziarenka
wanilii. Zmiksuj wszystko krótko na gładką masę, tylko do połączenia się składników, około 1 minuty. Nie miksuj dłużej, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy (wtedy sernik urośnie, opadnie i popęka). Całość przełóż na schłodzony
spod ciasteczkowy.Tortownicę umieść w większej blaszce lub naczyniu żaroodpornym . Zalej naczynie mniej więcej do połowy wysokości tortownicy gorącą
wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min . Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz sernik jeszcze około 40 min, aż masa będzie ścięta na powierzchni (sprawdź patyczkiem).Wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i studź sernik przez około 50-60 minut.Ostudzony sernik posmaruj polewą z kwaśnej
śmietany i wstaw na całą noc (min 12 h) do lodówki. Smacznego!