ßßß
Król wśród serników! Rozpływający się w ustach sernik nowojorski to prostota i klasa w jednym. Wyjątkowo łatwy w przygotowaniu - wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Dodatek startej skórki cytrynowej nadaje mu posmak tradycyjnego sernika, bo konsystencja na pewno tradycyjna nie jest. Sernik jest niezwykle kremowy i aksamitny, dzięki kąpieli wodnej, w której jest pieczony. Jestem przekonana, że przypadnie Wam do gustu:) Wypiek ze specjalną dedykacją dla Ani;) Gorąco polecam!SKŁADNIKI na masę serową:1 kg sera śmietankowego mielonego w wiaderku (ja użyłam "Naturalnego" Delfiko, do kupienia np. w Netto)250 g cukru4 jajka1 żółtko4 łyżki mąki pszennejskórka otarta z 1,5 cytryny3 łyżeczki soku z cytrynyziarenka z 1 laski waniliiSKŁADNIKI na spód:170 g ciastek Digestive90 g masłaSKŁADNIKI na polewę:200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%2 czubate łyżeczki cukru pudruskórka otarta z 0,5 cytrynyWYKONANIE:Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową (tylko dno). Z zewnątrz owiń formę folią, kilka razy, bardzo szczelnie, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.SPÓD:Ciastka umieść w malakserze i zmiel na piasek.Masło roztop w małym garnuszku i dodaj do ciastek. Zmiksuj całość.Masę ciasteczkową przełóż do formy, porządnie i równo wyłóż nią jej dno.Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.POLEWA:Wszystkie składniki wymieszaj łyżką dobrze na gładko. Trzymaj w lodówce, aż sernik się upiecze i ostudzi.MASA SEROWA:Do miski przełóż ser, cukier, jajka, żółtko, mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii. Zmiksuj wszystko krótko na gładką masę, tylko do połączenia się składników, około 1 minuty. Nie miksuj dłużej, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy (wtedy sernik urośnie, opadnie i popęka). Całość przełóż na schłodzony spod ciasteczkowy.Tortownicę umieść w większej blaszce lub naczyniu żaroodpornym . Zalej naczynie mniej więcej do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min . Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz sernik jeszcze około 40 min, aż masa będzie ścięta na powierzchni (sprawdź patyczkiem).Wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i studź sernik przez około 50-60 minut.Ostudzony sernik posmaruj polewą z kwaśnej śmietany i wstaw na całą noc (min 12 h) do lodówki. Smacznego!

