Wykonanie
Delikatna, puszysta i kremowa konsystencja sernika sprawia, że trudno zatrzymać się na jednym kawałku.
Składniki:(na tortownicę o średnicy 26cm)spód:50g
orzechów włoskich80g kruchych
ciasteczek (be be)30g
masłamasa serowa:1kg
serka śmietankowego300ml gęstej kwaśnej
śmietany5
jajek230g
cukru3 lekko czubate łyżki
mąki pszennej60ml
soku z cytrynypolewa:300ml gęstej
śmietany 18%2-3 łyżki
cukru pudruSposób przygotowania:spód:
Orzechy uprażyć na suchej patelni i zmielić w blenderze. Dodać połamane
ciasteczka i roztopione
masło. Miksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać zmiksowaną zawartość, wyrównać i dobrze docisnąć. Zostawić w lodówce na 30 minut.masa serowa:
Ser zmiksować ze
śmietaną. Dodawać stopniowo po jednym
jajku, a następnie
cukier,
mąkę i na końcu
sok z cytryny. Miksować tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie napowietrzy masę i sernik „upadnie” po wypieczeniu.Masę
serową wylać na przygotowany wcześniej spód i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 80-90 minut (do tzw. „suchego patyczka”).Polewa:
Śmietanę wymieszać z
cukrem pudrem. Jego ilość zależy od naszych upodobań. Jeśli wierzch ma być słodki można dodać go niego więcej.
Śmietaną smarujemy równomiernie wierzch sernika i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 15 minut aż
śmietana się zetnie tworząc różną, białą warstwę.Sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Kroić po wystygnięciu.