ßßß Cookit - przepis na Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

nazwa

Wykonanie

Po rozdrobnieniu ciastek połączyć je na "piasek" z masłem
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Na dnie ułożyć przygotowane ciastka, wyrównać, schłodzić przez 30 min. w lodówce
Składniki na masę serową:
900 g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego
250 g drobnego cukru
3 jajka
1 żółtko
3 łyżki mąki pszennej
200 ml śmietany 18%
1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej.
Przygotowanie:
Składniki umieścić w mikserze i zmiksować tylko do gładkości składników, krótko by niepotrzebnie napowietrzać masy (później po upieczeniu sernik opadnie)
Masę wylać na schłodzony spód i pieczemy w kąpieli wodnej.
"Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzać do 180*C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 min.
Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110*C i piec dodatkowe 30 min. (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godz, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godz."
składniki na polewę:
220 ml kwaśnej 18% śmietany
1 łyżka drobnego cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki połączyć do uzyskania gładkiej konsystencji.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2020/05/sernik-nowojorski.html