Wykonanie
Po rozdrobnieniu
ciastek połączyć je na "piasek" z
masłemTortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczeniaNa dnie ułożyć przygotowane
ciastka, wyrównać, schłodzić przez 30 min. w lodówce
Składniki na masę
serową:900 g
sera twarogowego dwukrotnie zmielonego250 g drobnego
cukru3
jajka1
żółtko3 łyżki
mąki pszennej200 ml
śmietany 18%1 i 1/2 łyżeczki
soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej.Przygotowanie:Składniki umieścić w mikserze i zmiksować tylko do gładkości składników, krótko by niepotrzebnie napowietrzać masy (później po upieczeniu sernik opadnie)Masę wylać na schłodzony spód i pieczemy w kąpieli
wodnej."Sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej. Zagotować
wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od
wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać
wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.Piekarnik nagrzać do 180*C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 min.Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110*C i piec dodatkowe 30 min. (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godz, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej
śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godz."składniki na polewę:220 ml kwaśnej 18%
śmietany1 łyżka drobnego
cukru2 łyżeczki
soku z cytrynyWszystkie składniki połączyć do uzyskania gładkiej konsystencji.