Wykonanie

Tego mazurka szczerze mówiąc robiłam w zeszłym roku ..ale nie wstawiłam przepisu, bo..zawieruszyła mi się karteluszka z tym przepisem..aż w końcu dziś znalazłam i od razu piszę..taki mazurek jest prosty i szybki w wykonaniu..można nawet zrobić jego 2 -3 dni przed świętami..Przepis pochodzi z jakiejś starej gazetki..składniki są na małą blaszkę..Ciasto kruche:2/3 szkl.
mąki7 łyżek
cukru1
jajko75 g
masłacukier waniliowyCiasto
owocowe:1/2 szkl.
mąki4 łyżki
cukru75 g
masła1
jajko1
żółtko1 szkl.
owoców mokrych [np.
śliwki,
wiśnie lub jakieś inne z kompotu]1 szkl.
owoców suchych-
bakalii[
orzechy,
morele,
skórka pomarańczowa]Dodatkowo
dżempolewadowolne ozdoby do dekoracjiCiasto krucheWszystkie składniki zagnieść i wyłożyć na blaszkę.Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor.Ciasto
owocoweOwoce mokre odsączyć,pokroić w kostkę.Wymieszać z 1/5 ilością
mąki.
Masło utrzeć z
żółtkami i połową
cukru.
Białka ubić z resztą
cukru na sztywną pianę.Dodać
owoce i pozostałą
mąką.Wymieszać wszystko razem.Wyłożyć na blaszkę i piec w temp.180 stopni prze około 25 minut.Kruchy placek posmarować
dżemem, przykryć plackiem
owocowym.Polać
polewą czekoladową lub rozpuszczoną
czekoladą i dowolnie udekorować.