ciasto kruche2/3 szkl mąki7 łyżek cukru1 jajko1/4 kostki masła1/4 cukru waniliowegociasto owocowe1/2 szkl mąki4 łyżki cukru1/4 kostki masła1 jajko1 żółtko1/4 op cukru waniliowego2 szkl siekanych bakalii (mieszanka)Ciasto kruche zagnieść szybko, rozklepać w formie i upiec na złoty kolor .. ok 15-20 min w temp 180 st.Ciasto owocowe; Masło z żółtkami i połową cukru utrzeć na puszystą masę. Białko ubić na pianę, dodać pozostały cukier i ubijać jeszcze kilka minut. Połączyć obie masy, dodać mąkę i bakalie, wymieszać. Ciasto rozsmarować na papierze w tej samej formie co ciasto kruche, piec ok 20-30 min .Ciasta przełożyć marmoladą polać polewą czekoladową i udekorować owocami.Polewa czekoladowa. 3/4 szkl cukru zalać niewielką ilością wody, ugotować syrop (do nitki)dodać łyżkę masła i 3 łyżeczki kakao. Chwilę jeszcze gotować mieszając i ucierając. Wylać na mazurek , lub użyć gotową polewę .